Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Međunarodni dan rijetkih bolesti - 28. veljače 2013.
Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se zadnjeg dana u veljači. Ove godine međunarodna kampanja koja se organizira u suradnji s Europskom organizacijom za rijetke bolesti, obilježava se i Hrvatskoj i nosi slogan „Hug for Guinness, hug for rare!“ /"Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke!", te stavlja naglasak na suradnju i zajednički rad kako bi se bolje razumjelo i liječilo preko 6000 rijetkih bolesti koliko ih je do sada u svijetu identificirano. Da bi se određena bolest smatrala rijetkom, ne smije pogađati više od određenog broja osoba u odnosu na cijelu populaciju jedne zemlje. Tako se u Republici Hrvatskoj rijetkim bolestima smatraju one koje se javljaju kod manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika. Za velik dio rijetkih bolesti još uvijek nisu pronađeni učinkoviti lijekovi, dok se za one za koje postoje lijekovi uglavnom toliko skupi da si ih oboljeli ne mogu priuštiti. Jedna od aktivnosti Udruge je upravo pomaganje oboljelima i njihovim obiteljima u Republici Hrvatskoj da se konkretni lijekovi za pojedine rijetke bolesti uvrste na listu posebno skupih lijekova pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.
Đuro Szabo: Umjetnost u našim ladanjskim crkvama
"Kao tajnik povjerenstva za očuvanje spomenika prošao je u kratko razdoblje sve pred rat, od g. 1911. do 1914. bezbroj crkvi, gradova, dvorova, mjesta i krajeva. Pa i to kratko doba rada dostajalo je, da upozna u našim stranama mnogo predmeta, koje je prošlost naša ostavila potomstvu i udarila im žig trajne vrijednosti. Ljepota tih predmeta preživjela je i preživjet će i one teške epohe, u kojima se gubi smisao ljepote pred užasom borbe za opstanak."
GIOACHINO ROSSINI
Gioachino Antonio Rossini (Pesaro, 29. veljače 1792. - Passy pokraj Pariza, 13. studenoga 1868.), talijanski skladatelj. Debitirao je 1810. godine u Veneciji komičnom operom ˝Bračna mjenica˝, u kojoj slijedi stil kasnonapuljske škole. Postepeno se oslobađa te manire i u djelima nastalim 1813. godine već ima svoj posve izgrađen stil, formiran dijelom pod utjecajem Mozarta. U razdoblju do 1823. godine skladao je za talijanska kazališta 30-ak raznovrsnih opera, a u tom periodu nastala je i njegova najpoznatija opera ˝Seviljski brijač˝, remek-djelo talijanskog buffo-stila. Od 1824. godine angažiran je u Parizu kao direktor Talijanskog kazališta, a dobiva i zvanje kraljevskog skladatelja i inspektora pjevanja u Francuskoj. U zenitu stvaralačkih snaga i na vrhuncu slave prestao je sa skladanjem opere, a do kraja života dao je i u drugim glazbenim vrstama malo: zbirka arija i dvopjeva ˝Muzičke večeri˝, ˝Stabat Mater˝, ˝Malu svečanu misu˝ i nekoliko prigodnih vokalnih djela. Djela: ˝Bračna mjenica˝, ˝William Tell˝, ˝Seviljski brijač˝, ˝Turčin u Italiji˝, ˝Elizabeta, kraljica Engleske˝, ˝Otelo˝, ˝Pepeljuga˝, ˝Kradljiva svraka˝, ˝Mojsije u Egiptu˝, ˝Bagdadski kalif˝, ˝Talijanka u Alžiru˝.
TIM POWERS
Timothy Thomas ˝Tim˝ Powers (rođen 29. veljače 1952, u Buffalo, New York) je američki pisac znanstvene fantastike i fantasy pisac. Powers je osvojio nagradu World Fantasy dva puta za svjoje kritički odobravane romane ˝Last call˝ i ˝Declare˝. Njegov roman 1988 ˝On stranger tides˝ razmatran je za prilagodbu za četvrti film ˝Pirati s Kariba˝ . Većina njegovih romana su ˝ tajne povijesti ˝: on koristi stvarne povijesne događaje, dokumentira poznate ljude, ali pokazuje još jedan pogled na njih u kojima okultni ili nadnaravni faktori jako utječu na motivaciju i djelovanja likova. Tipično, Powers se strogo pridržava utvrđenih povijesnih činjenica. On piše u velikoj mjeri na zadanu temu, a radnja se razvija kako Powers bilježi nedosljednosti i praznine i znatiželjnih podataka; o njegovu nagrađivanog romana 2000 ˝Declare˝, Powers navodi: ˝Napravio sam to okloplno pravilo da ne bih mogao promijeniti ili zanemariti bilo zabilježene činjenice, niti razmjestiti dane u kalendaru - a onda sam pokušao shvatiti koja važna, ali nezabilježena činjenica može objasniti njih sve.˝
VLADIMIR ČERINA
Vladimir Čerina (Split, 9. svibnja 1891. - Šibenik, 29. veljače 1932.), hrvatski književnik Pisao je u časopisima Val i Vihor, gdje se buni protiv Austro-ugarske i mađarona. Sudjelovao je u organiziranju atentata na S. Cuvaja. Po završetku Prvog svjetskog rata razočaran je ostvarenjem jugoslavenstva. Duševno rastrojen smješten je u duševnu bolnicu u Šibeniku, gdje je i umro. Pripada buntovnom i nadarenom naraštaju mladih hrvatskih književnika koji se kritički odnose prema političkoj i građansko-društvenoj situaciji s početka stoljeća. Objavljivao je feljtone, književno-kritičke studije, pjesme i brojne pjesme o hrvatskim piscima, a najviše nadahnut avangardnim pisanjem i oporbenim stavom J. Polića Kamova.