Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Osnovana je Međunarodna organizacija za standardizaciju
Međunarodna organizacija za standardizaciju (engleski International Organization for Standardization; kratica ISO) je međunarodno tijelo za postavljanje standarda sastavljeno od predstavnika raznih nacionalnih tijela standarda. Osnovana 23. veljače 1947., organizacija producira industrijske i komercijalne standarde. Iako se ISO definira kao nevladina organizacija, njegova sposobnost postavljanja standarda koji često postanu zakoni, bilo kroz međunarodne ugovore ili kroz nacionalne standarde, ga čini moćnijim od većine nevladinih organizacija. U praksi, ISO se ponaša kao konzorcij usko povezan s vladama. Od jeseni 2006., postoji 158 članova od kojih svaki predstavlja jednu zemlju. ISO usko surađuje za IEC-om, koji je odgovoran za standardizaciju električne opreme.
Mlječikin sok kao sredstvo u lovu na ribe
"Još od davnine upotrebljavao je narod poput mlijeka bijeli sok iz raznih vrsta roda Euphorbia kao otrov ili omamljujuće sredstvo u lovu na ribe. Sok, šio na oštećenim mjestima bilo kojega dijela mlječike obilno istječe, sadržava u sebi. Osim drugih tvari (kaučuka, smole, gume, raznih kiselina i t. d.) i euphorbon, jak otrov, koji djeluje ubitačno na živu tvar, izjedajući je i uzrokujući upalu."
JIRI MENZEL
Jiří Menzel (Prag, 23. veljače 1938.) češki filmski i kazališni redatelj, glumac i scenarist. Postao je poznat 1967. kad mu je prvi dugometražni igrani film Strogo kontrolirani vlakovi (prema romanu Bohumila Hrabala) dobio Oscara za najbolji strani film. Nominiran je opet 1986. za svoju crnohumornu komediju Selo moje malo. Film ˝Ševa na koncu˝ snimljen je 1969., no zabranila ga je tadašnja država. Izašao je iz bunkera 1990. poslije pada komunizma. U Hrvatskoj je poznat i po režiji predstava Nemoćnik u pameti i Budala za večeru u zagrebačkom kazalištu Komedija.
KARL JASPERS
Karl Theodor Jaspers (Oldenburg, 23. veljače 1883. - Basel, 26. veljače 1969.), njemački filozof egzistencije i psihijatar, protivnik Hitlerovog nacionalsocijalizma i totalitarizma uopće. U središtu njegove filozofije je pojedinačni, egzistirajući čovjek. Kao i druge egzistencijaliste, zaokupljaju ga pitanja smrti, krivnje i Angsta, no u odnosu na svoje suvremenike je nešto optimističniji glede egzistencije kao specifičnog načina opstojnosti čovjeka. Bavi se pitanjima psihološke naravi čovjekovog susreta s bogom te njegova filozofija u pojedinim aspektima naginje religiji. Na tragu Kierkegaarda i Nietzschea, filozofiju ne poima kao racionalno istraživanje svijeta, već kao privatnu, osobno proživljenu bitku. Odbacuje filozofiju koja želi biti egzaktna poput znanosti, jer po Jaspersu znanstvena (i uopće racionalna) analiza ne može shvatiti egzistenciju. Bit čovjeka te smisao svijeta i života dostupni su jedino neposrednim, intuitivnim razumijevanjem. Ubrzo po završetku Drugog svjetskog rata, pisao je o krivnji i odgovornosti Njemačke za holokaust. Iako je 1945. ponovno imenovan na svoje profesorsko mjesto u Heidelbergu, naposlijetku se skrasio u švicarskom Baselu, gdje je i umro 1969.