Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Europski dan akcije protiv kapitalizma - 31.03.2012.
Meunarodni dan akcije protiv kapitalizma, odrava se 31. oujka 2012. Prosvjedi u brojnim europskim gradovima vie su od akcija solidarnosti. To su akcije kojima je svrha ujediniti ljude u borbi za zajedniki cilj, u borbu protiv kapitalizma. Cilj nije poboljati kapitalizam, nego ga nadvladati.
Dan Eiffelovog tornja
Dan Eiffelovog tornja je praznik kojim se slavi ovaj prekrasan spomenik. Dan se obiljeava na dan kada je toranj zavren 1889. godine, a za iju je gradnju bilo ukupno potrebno 2 godine, 2 mjeseca i 5 dana. Graen je za povodom Meunarodne izlobe u Parizu, za vrijeme 100-te obljetnice Francuske revolucije, a nazvan je prema glavnom inenjeru, Gustave-u Eiffel. Obiljeite ovaj dan planiranjem posjete ovoj povijesnoj znamenitosti (makar samo i u mati). Za ljude irom svijeta postoje razni naini za proslavu ovog dana. Nosite odjeu i nakit koji ukljuuju Eiffelov toranj, ispecite Eiffel tortu i pozovite prijatelje na druenje, ili organizirajte piknik za francuskim zastavama i poslasticama kako bi sve uveli u duh proslave.
Zato se nebeska duga vidi samo poslije podne?
"Jeste li ikad sebi postavili ovo pitanje? Gotovo sve nebeske duge, koje smo u svome ivotu gledali, bile su po podno, i to kasno po podne, a prema tomu gotovo uvijek na istonom nebu."
CHARLOTTE BRONTE
Charlotte Bront (Thronton, 21. travnja 1816 - Haworth, 31. oujka 1855.) je engleska knjievnica, najstarija od 3 sestre Bront koje su se bavile knjievnou. Charlotte je bila jako dobra prijetaljica sa knjievnicima kao to su Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell, William Makepeace Thackeray i G. H. Lewes, a bila je veliki protivnik Jane Austen. Svibnja 1846., Charlotte, Emily i Anne objavile su zajedniku zbirku pjesama, pod pseudonimima Currer, Ellis i Acton Bell. Iako knjiga nije privukla panju (prodane su samo dvije kopije), sestre su odluile nastaviti pisati, i zapoele pisati svoje prve romane.
OCTAVIO PAZ
Octavio Paz (Mixcoac, danas Ciudad de Mxico, 31. oujka 1914. - Ciudad de Mxico, 20. travnja 1998.), meksiki knjievnik i diplomat. Dobitnik je Nobelove nagrade za knjievnost 1990. godine. Paz je pjesnik i esejist. Njegov pjesniki korpus hrani uvjerenja da poezija predstavlja "tajnu religiju modernog doba." Eliot Weinberger je napisao da je za Paz, "revolucija u rijei je revolucija u svijetu, a da i ne moe postojati bez revolucije tijela: ivot kao umjetnost, povratak u mitskom izgubljenog jedinstva misli i tijela, ovjek i priroda, i ja i drugi. "
MICHAL VIEWEGH
Michal Viewegh (31.03.1962., Prag) jedan je od najpopularnijih suvremenih ekih pisaca koji ima veliku itateljsku publiku i u Hrvatskoj. Poznat po romanu "Odgoj djevojaka u ekoj". Pie uglavnom o suvremenim romantinim odnosima, s mnogo humora i ironije, zbog ega ga ponekad usporeuju s engleskim piscem Nickom Hornbyjem. Knjiga mu se u rodnoj ekoj prodaju u oko 50.000 primjeraka svaka, to ga zapravo ini bogatim piscem i neusporedivim s drugim spisateljima. Na hrvatski su mu prevedeni djela: Biosupruga, Sjajne zeznute godine, Roman za mukarce, Odgoj djevojaka u ekoj, Izvan igre, Aneli nai svagdanji, Prie o braku i seksu i Zapisivai oinske ljubavi.
NIKOLAJ VASILJEVI GOGOLJ
Nikolaj Vasiljevi Gogolj, ( 31. 03.1809.(Soroinci) - 04.03.1852. (Moskva)) ukrajinski i ruski knjievnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma, najpoznatiji po romanu "Mrtve due". Gogolj spada meu najznaajnije knjievnike u svijetu. Svoja je djela pisao na ukrajinskom i zatim ruskom jeziku, jer je Ukrajina u tom trenutku bila sastavni dio Ruskog Carstva pod razliitim kulturno-drutvenim restrikcijama. Svoj prvi knjievni pokuaj Hans Kihelgarten, spalio je ostavi nezadovoljan njime i vjerujui da e ostvariti neto mnogo bolje. Gogolj je od poetka razvijao pripovijetku kao posebnu vrstu knjievne proze, davajui joj nov sadraj i oblik. Svoju prvu zbirku pripovijedaka, "Veeri na zaselku kraj Dikanjke", nije napisao realistinim nego romantinim karakterom.Osim pripovijetka Gogolj pie i drame: komedije "enidba" i "Revizor", roman poema "Mrtve due" i povijesni roman "Taras Buljba". Zahvaljujui Gogolju dolo je do apsolutne prevlasti proze nad poezijom u ruskoj knjievnosti i zato Gogolja treba smatrati "ocem ruske prozne knjievnost". Gogolj je stvorio likove koji su u ruskom drutvu postali obrasci za lijenosti, glupost, sebinost, lakoumnost i korupciju.