Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN TEDNJE
Danas se obiljeava Svjetski dan tednje. Na taj su se dan 1924. u Milanu sastali predstavnici svjetskih tednih ustanova kako bi pronali izlaz iz krize nakon Prvog svjetskog rata. Oko 350 predstavnika financijskih ustanova iz 27 zemalja svijeta sloili su se da je tednja prijeko potrebna za razvoj ovjeanstva.
Dr. A.TAMPAR: NARODNA ITANKA O ALKOHOLU
"JE LI DA IH JE LEPO VIDETI?... Svi mladi i zdravi. Ne zna koji je od njih ugledniji i razboritiji. Pa kako se lepo slau! Drugovi i prijatelji od detinjstva. Sad su se sluajno sastali davno nisu bili tako na okupu pa seli da uz au vina i lep razgovor blagdan provedu. I provode ga. Kap rumenike kanula im u vrelu, mladenaku krv, te im razdragala i srce i duu, a odreila jezik, da mu ne mogu odoleti..."
clanak
Tele sa est nogu i dvije glave
Proitajte crticu o neobinom teletu iz Prirode iz 1965. godine.


Autor0000013973
FEDERICO FELLINI
Federico Fellini (Rimini, 20. sijenja 1920. - Rim, 31. listopada 1993.), talijanski filmski redatelj i scenarist, jedan od najutjecajnijih redatelja u XX. stoljeu. Roen i odgojen u Riminiju, njegova djeaka iskustva kasnije e imati veliku ulogu u nekim njegovim filmovima, kao Vitelloni (1953.), 81/2 (1963.) i Amarcord (1973.). Godine 1993.Fellini je dobio Oscara "kao priznanje za njegova kinematografska dostignua koja su zapanjila i zabavljala publiku diljem svijeta". Iste godine, tonije 31. listopada, Federico Fellini umire u Rimu od sranog udara, samo dan nakon svoje 50. godinjice braka. Njegova supruga, Giulietta Masina, preminula je 23. oujka 1994. od raka plua. Fellini, Giulietta Masina i njihov sin Pierfederico pokopani su u istoj bronanoj grobnici koju je napravio Arnaldo Pomodoro. Oblikovana kao pramac broda u vodi, grobnica se nalazi na ulazu u groblje u Riminiju. Meunarodna zrana luka Federico Fellini u Riminiju nazvana je u njegovu ast.
Autor0000003970
PETER JACKSON
Peter Jackson (31.10.1961.,Pukerua Bay, NZ)je novozelandski redatelj, producent, trostruki osvaja Nagrade filmske akademije (Oscar), Zlatnog Globusa i BAFTA nagrada. Publici je najvie poznat kao redatelj i ko-scenarist trilogije Gospodar prstenova, koju je adaptirao prema knjigama J. R. R. Tolkiena zajedno sa svojom dugogodinjom partnericom Fran Walsh te Philippom Boyens. Jackson je uao u filmsku povijest kao prva osoba (i jedina do sada) koja je reirala tri filma usporedo. Naravno, rije je o gore spomenutoj trilogiji. Prvi put je dobio pozornost svojim horor komedijama, a na svjetlo pozornice je iskoraio filmom "Nebeska stvorenja" (eng. Heavenly Creatures)za koji je dobio Srebrnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i 15-minutne ovacije. Peter je sam izjavio da svoj ivot dijeli u tri dijela: prije, za vrijeme i poslije Gospodara prstenova.
Autor0000010956
EUGEN KVATERNIK
Eugen Kvaternik (Zagreb, 31. listopada 1825. - Ljuba klanac kod Rakovice, 11. listopada 1871.), hrvatski politiar, pisac i revolucionar. Zalagao se za samostalnu Hrvatsku, ali je smatrao da je za ostvarenje tog sna neophodna pomo nekih stranih zemalja. Ne vidjevi drugog rjeenja za osloboenje Hrvatske od tuinske vlasti, on 8. listopada 1871. godine staje na elo narodnog ustanka u Rakovici, poznatog kao Rakovika buna. Buna nije uspjela i veina je ustanika poginula, kao i sam Eugen Kvaternik.