Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Prvi put emitirana serija "Obitelj Simpson"
Simpsoni (eng. The Simpsons) su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, također i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuću Fox Network. Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u povijesti tog medija. Televizijska je serija zapravo spin-off niza kratkih animiranih filmova koje su se emitirale tijekom showa Tracey Ullman. Obitelj Simpson prvi se put pojavila u kratkoj animaciji u showu Tracey Ullman, a prva je epizoda, "Good Night", emitirana 19. travnja 1987. Obitelj je bila prilično "grubo" nacrtana zato što je Groening animatorima predao samo skice vjerujući da će ih oni popraviti, ali su oni nastavili crtati prema njegovim skicama.
clanak
MED MOŽE BITI I GORAK
"S pomišlju na med tako je usko spojena pomisao na slatkoću, da nam upravo strano zvuči napis ovoga pabirka. A ipak pored slatkoga meda postoji i gorki med." Više o ovoj temi pročitajte u članku.
Autor0000004323
JANKO IBLER
Janko Ibler (Stara Gradiška, 19. travnja 1862. - Zagreb, 9. lipnja 1926.), hrvatski publicist i književni kritičar Školovao se u Vinkovcima i Zagrebu, a radio kao kritičar i profesionalni novinar, najprije u ˝Slobodi˝, potom u ˝Viencu˝ i ˝Hrvatskoj vili˝, te kao dugodišnji urednik ˝Narodnih novina˝. Djelovao je u doba Hrvatske moderne. U politici Ibler je bio pravaš, a u književnosti pobornik realizma i protivnik Šenoina romantizma. Pisao je često pod pseudonimom Desiderius književne i kazališne kritike, feljtone i političke rasprave. Bio je teoretičar književnog realizma. Za života je tiskao djela: ˝Gospodarsko-šumarska Jubilarna izložba hrv.-slav. Gospodarskoga družtva u Zagrebu g. 1891.˝, Zagreb 1892, ˝Hrvatska politika od godine 1903. do 1913.˝, Zagreb 1914, a 1920. godine roman ˝Zora˝, te prevodio s ruskog i sa skandinavskih jezika.
Autor0000005167
GEORGE GORDON BYRON
Engleski književnik, liričar, epičar, satiričar, prvak engl. romantizma (Putovanje Childea Harolda). Lord, raskinuo s engl. društvom, putovao Evropom, borio se za oslobođenje Grčke. George Gordon Noel Byron (London, 22. siječnja 1788. - Mesolongi, Grčka, 19. travnja 1824.), engleski pjesnik. Mladić Byron od 1801. do 1805. godine školovao se u Harrowu. Tu se zaljubio u nećakinju Margaret Parker, a zatim u Mary Anne Chaworth. Zar mislite da bih ja ikada mogla išta osjećati prema tom šepavom dječaku, izjavila je ona jedne večeri svojoj dadilji. Te njezine riječi, koje je Byron iz prikrajka čuo, ostavile su dubok trag u njegovoj psihi. Desetak godina kasnije na Ženevskom jezeru Byron u pjesmi San (The Dream) govori o toj svojoj ranoj ljubavi. Godinu dana prije završetka školovanja Byron objavljuje zbirku Sati dokolice (Hours of Idleness), prepravljenu verziju mladenačke zbirke Juvenile Poems. Byronu je tada 18 godina. Zbirku je potpisao pseudonimom Maloljetnik (A Minor).