Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN GLASA - 16.04.
16. 4. slavi se Svjetski dan glasa. Slave ga i obilježavaju širom svijeta otorinolaringolozi i fonijatri i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa. Obilježavaju ga i glasovni umjetnici, a posebice medijski djelatnici svih svjetskih radijskih i televizijskih postaja, jer je taj dan i njihov dan, obzirom da svoju poruku prenose prvenstveno glasom. Osnovne poruke svjetskog dana glasa su dvije: 1. Čuvajte glasnice od pušačkog dima jer su glasnice njegov prvi ciljni organ, a broj oboljelih od raka glasnica u svijetu raste. Kako se radi o bolesti koja se čuje, obratite pažnju na svoj glas i javite se liječniku. Prestanite pušiti! 2. Čuvajte svoj profesionalni glas, izbjegavajte fonotraumu jer ona uništava glasnice: dovodi do glasovnih čvorića ili ožiljka u glasnicama. Govorite opušteno, ne govorite u buci, ne vičite.
clanak
PRVA FARMA ZA GAJENJE SREBRNIH LISICA U HRVATSKOJ
"U Zalesini kod Delnica u Gorskom Kotaru postoji jedna farma za uzgoj srebrodlakih lisica, koju je 1930 godine osnovao Artur Bergan iz Zalesine. Kako doznajemo farma se vrlo lijepo razvija, premda je njezin vlasnik 1932 godine bio pretrpio golemu štetu, jer mu je bio netko iz zlobe otrovao skoro svu mladunčad i nekoliko starih lisica."
Autor0000002949
CHARLES CHAPLIN
Charles Spencer Chaplin (London, 16. travnja 1889. - Cousier-sur-Vevey, 25. prosinca 1977.), poznatiji kao Charlie Chaplin, engleski glumac, zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik. Chaplin je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i skladatelj glazbe. Karijera mu se protegnula na 65 godina, od kazališta u Engleskoj u kojima je nastupao kao dječak, pa sve skoro do smrti u 88. godini. Njegov glavni lik bio je "Skitnica", lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap, a zaštitni znak su mu potkresani brkovi.
Autor0000005889
BORIS DVORNIK
Boris Dvornik (Split, 16. travnja 1939. - Split, 24. ožujka 2008.), hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist. Boris Dvornik je rođen 16. travnja 1939. u Splitu u obitelji drvosječe. Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se profesionalno baviti glumom. Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug, s tematikom holokausta. Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji ˝Naše malo misto˝, a potom i ulogom brijača Meštra u seriji ˝Velo misto˝. Nakon što je stekao status jednog od najpriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.Boris Dvornik je umro 24. ožujka 2008. u svom splitskom domu od srčanog udara.