Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Lansirana NASA-ina svemirska misija Gemini 4 - 03.06.1965.
3. lipnja 1965. godine lansirana je NASA-ina svemirska misija Gemini 4, prva višednevna misija američkih astronauta tijekom koje je izvedena i prva američka svemirska šetnja. Projekt Gemini sastojao se od ukupno 10 letova, a bio je složeniji od prethodnog projekta Mercury zbog potrebe razvoja novog astronautskog odijela koje je bilo namijenjeno za izlazak u svemir. Nova NASA-ina odijela sastojala su se od mrežnog zaštitnog sloja od teflonskog najlona koji je prekrivao osnovni najlonski zaštitni sloj, a njima je povećana mobilnost tijela i udobnost nužna za višednevne misije. Astronaut Edward White II. Bio je prvi američki astronaut koji je izveo svemirsku šetnju (EVA), svega nekoliko mjeseci poslije Rusa Leonova.
Zašto u mrtvom moru nema riba?
"To je najniže ulegnuće na Zemlji. Dubljina Mrtvog mora iznosi 400 m. U njega se uliva reka Jordan i neke druge rečice. Iako pritoke jezera donose dnevno po 6/4 milijuna tona vode, koja bi količina morala svake godine da podigne visinu jezerske vode za 6 m, ipak se ona u toku godina zbog jakog isparivanja snizila."
ADRIAN CONAN DOYLE
Adrian Malcolm Conan Doyle (Crwoborough, 19. studeni 1910. - Ženeva, 3. lipanj 1970.) je bio najmlađi sin A. C. Doylea i njegov literarni nasljednik. Adrian je opisan kao trkač, igrač, istraživač i pisac. Rođen je u mjestu Crwoborough (Engleska), a umro je u Ženevi (Švicarska). Ili sam ili pod koautorstvom s piscem Johnom Carrom nastavio je pisati o Sherlocku Holmesu. Motiv mu je bio da dovrši očeve priče, one koje on nikad nije napisao. Priče su napisane 1952 i 1952, a izdane su tek kasnije. Godine 1954. izlazi zbirka priča Pothvati Sherlocka Holmesa. I drugi autori su pisali o Sherlocku Holmesu na temelju drugih priča.
ALLEN GINSBERG
Allen Ginsberg (03.06.1926., New Jersey, USA - 05.04.1997., New York City), američki pjesnik.Najistaknutiji pjesnici ‘Beat Generacije’ bili su Allen Ginsberg i Peter Orlovsky. Nalazili su inspiraciju u mudrosti istočnjačkih kultura i koristili svoju poeziju kao prosvjed protiv rata u Vijetnamu i svih ratova općenito. Njegov doživotni partner bio je Peter Orlovsky, američki pjesnik. Rođen je u židovskoj obitelji u Newarku (New Jersey) a odrastao blizu Petersona. 1943. godine završio je Eastside High School. Pohađao je Montclair State College prije nego što je dobio stipendiju za Columbia University. Pisao je za Columbia Review književni časopis, Jester humoristični časopis te dobio Woodberry Poetry Prize. Bio je veliki obožavatelj djela Jacka Kerouaca.