Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Spomen dan Ćirila i Metoda - 05.07.863.
Sveti Ćiril i Sveti Metod su kršćanski sveci, a spomendan im je na današnji dan jer su 5. srpnja 863. počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini. Braća Ćiril i Metod rođena su u Solunu koji je u to vrijeme bio okružen Slavenima. Po nalogu bizantskog cara Mihajla angažirani su za misiju kod Slavena. Naime, moravski knez Rastislav zatražio je od Mihajla svećenike koji će propovijedati kršćansku vjeru na slavenskom jeziku. Ćiril je sastavio prvo slavensko pismo glagoljicu i na jezik makedonskih Slavena iz okolice Soluna s Metodom preveo najnužnije crkvene knjige. Tako su stvorili prvi slavenski književni jezik i postavili temelje slavenskoj književnosti.
PARNI AUTOMOBIL I ELEKTROMOBIL
"U naučno-istraživalačkom automobilnom i automotornom institutu u Moskvi konstruiran je parni automobil. Napredak u gradnji strojeva omogućio je konstrukciju laganog i pouzdanog kotla i brze parne mašine, podesne za pogon automobila. Parni automobil tek je za 20% teži od odgovarajućeg automobila s motorom, ali zato u mnogom pogledu ovome nadmoćan."
Sionon, nova vrsta sladora
Poznato je, da svi pacijenti ne mogu podnijeti saharin i dulcin. Zbog toga se tragalo za novim sredstvima, koja bi mogla naknaditi slador (šećer). Jedna od prihvatljivih zamjena je sionon, o kojem više možete pročitati u članku.
TIN UJEVIĆ
Tin Ujević (Vrgorac, 5. srpnja 1891. - Zagreb, 12. studenog 1955.), hrvatski pjesnik. Njegov otac, Ivan Ujević, bio je učitelj rodom iz Krivodola u Imotskoj krajini, dok mu je majka Bračanka, iz mjesta Milne. Tin je rođen kao jedno od petero djece od kojih su dvoje umrli još u djetinjstvu.Tin se od svog dolaska u Zagreb i druženja s mentorom i Rabbiem Antunom Gustavom Matošem te suvremenicima Krešom Kovačićem, Ljubom Wiesnerom i dr. isticao kao gorljivi pravaš, zalažući se za neovisnost Hrvatske i slom Austro-Ugarske Monarhije. Razočaran politikom unitarnoga jugoslavenstva i pročitavši velikosrpske pretenzije proživljava katarzu i zauvijek odustaje od političkih ambicija, predavši se do kraja književnosti i posebice poeziji. O svom rastanku sa idejom jugoslavenskog jedinstva najbolje je napisao u svojoj pjesmi u prozi ˝Drugovima˝: ˝Mi smo imali da budemo jedna vojska. Ali srca su naša, o drugovi, bila podvojena: vi ste tražili korist, a ja samo ljepotu.˝
JEAN COCTEAU
Jean Maurice Eugéne Clément Cocteau (Maisons-Laffitte, 5. srpnja 1889. - 11. listopada 1963.), francuski pjesnik, romanopisac, dramatičar, dizajner, boksački trener i filmaš. Rodio se u mjestu Maisons-Laffitte, malom gradu kraj Pariza, od oca Georgesa i majke Eugénie. Njegova obitelj bila je ugledna u pariškim krugovima. Bio je cijenjen član zajednice avangardnih umjetnika na Montparnasseu, posebice jer je vodio boemski život. U svojim ranim dvadesetim godinama, bio je jako produktivan. Snimio je 6 filmova nadrealističkog ugođaja. Ti filmovi kasnije su utjecali na filmski žanr poznat kao Francuski novi val. Pisao je djela i za Edith Piaf, s kojom je bio i veliki prijatelj. Njegova najpoznatija knjiga, Les enfantes terribles, napisana je u jednom tjednu. Bio je biseksualac. Imao je nekoliko prolaznih veza s ženama. Djece nije imao, iako je kasnije jednog dječaka posvojio. Navodno je, od 1918. do svoje smrti 1963., bio Veliki majstor Sionskog priorija.
JOSIP TABAK
Rođen 1. III. 1912. u Sarajevu. Studij žurnalistike, romanistike i germanistike pohađao u Pragu, Parizu, Madridu i Zagrebu. Radio kao novinar i prevoditelj. Poslije zatvora 1947. godine zaposlio se kao istovarni radnik, jer je ostao bez namještenja. Od 1950. radi kao pomoćni urednik za zapadnoeuropsku književnost u izdavačkom poduzeću ˝Novo pokolenje˝, a zatim u ˝Mladosti˝. Radi i kao lektor u slobodnoj profesiji, a bavi se i novinarstvom. Objavljuje eseje i članke o jeziku i prevođenju. Priredio je izbor španjolskih pripovjedača 20. stoljeća: Španjolske pripovijetke, Zagreb, 1951.; Objavio je oko sedamdeset prijevoda iz stranih književnosti, ponajviše iberske i skandinavske. Nagrađivan u inozemstvu za prevodilačku djelatnost.