Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Prestaje izlaziti "Hrvatska misao" - 10.07.1897.
Hrvatska misao bio je kulturno-politiki asopis pokreta mladih hrvatskih knjievnika okupljenih u Pragu. U Pragu je izaao i prvi broj 1897. godine.Glavni urednik bio je eh Franjo Hlavek, a izdava je toboe bio Vice Iljadica-Grbei. U poetku je asopis izlazio s podnaslovom List za knjievnost, politiku i pitanja socijalna. Objavljeno je svega osam brojeva. List je izlazio od 10. sijenja do 10. srpnja 1897. godine. List je bio mjesenik. Urednici izlau svoje stajalite uvodnim lankom to hoemo? koji ima sva obiljeja kulturno-politikoga manifesta.
Janko Leskovar: Sjene ljubavi
Janko Leskovar: Sjene ljubavi "Na sobi Ljerke Tavernieve sputen je zastor no negdje se probie sunane zrake, pa titrajui na ipkastim bijelim i ruiastim zavjesama ispunjuju djevojaku odaju arobnim ruinim svjetlom, koje se prijatno prelijeva u sjeni sputena zastora. Na ulici potropotala kola, pa opet tiina a onda se javilo zvono sa tornja svetoga Nikole: prvo zvono na jutarnju svetu misu. Naskoro pridrui se njemu i zvono u crkvi svete Kate javljajui se slabije iz daljine. I nastao ugodni razgovor zvona, a ruina sjena dre u zvunim valovima."
O UTJECAJU MJESEEVE MIJENE NA RAZVOJ BILJAKA
"Ve odavna su poljoprivredni praktiari primijetili da mjeseeva mijena ima izvjestan utjecaj na razvoj nekih kulturnih biljaka. Tako je zapaeno npr. da obina salata zasijana za vrijeme padajueg mjeseca daje velike mesnate i vrste glavice, a salata zasijana za vrijeme rastueg mjeseca odlazi za nekoliko tjedana u sjeme."
ANTUN VRAMEC
Antun Vramec (Vrbovec, 09. 06. 1538. - Varadin, 10.07.1587.), hrvatski pisac Doktorirao je teologiju u Rimu, a vrativi se u Hrvatsku postao je kanonik Zagrebakog Kaptola. Godine 1582. lien je kanonike asti, vjerojatno zato to je bio oenjen. Djelovao je kao upnik u Zagrebu, Breicama, Stenjevcu i Varadinu. Glavno djelo mu je Kronika vezda znovich zpravljena kratka szlouenzkim jezikom u kojem je obradio povijest od stvaranja svijeta do 1578. Jedan lik iz Zlatarevog zlata (August enoa) zove se Antun Vramec.
NIKOLA TESLA
Nikola Tesla (10.07.1856., Smiljan, HR - 07.01.1943., New York, SAD), fiziar, znanstvenik. Nakon zavretka studija zaposlio se u telefonskom drutvu i prikljuivao telefone po kuama u naredne dvije godine. Jedno vrijeme radio je kao inenjer Telefonskog drutva u Budimpeti. U svibnju 1888. George Westinghouse, elni ovjek Westinghouse Electric Company-a iz Pittsburga kupuje prava na Teslin patent viefaznog sustava naizmjenino pokretanog dinama, transformatora i motora. Pored toga radio je na svjetiljki s karbonskim dugmetom i razliitim tipovima svjetla. Teslin navoj osmiljava 1891. koji e potom postati indukcijski navoj najee koriten u radio tehnologiji. Preminuo je u New Yorku 7. sijenja 1943. u 87-oj godini ivota. Nakon njegove smrti kovezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge poasti, kao i njegove laboratorijske biljeke zapeaeni su.