Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Nikola Primorac isplovio iz Liverpoola prema američkoj obali - 02.06.1870.
Dubrovački kapetan Nikola Primorac poznat u cijelom svijetu, koji je 2. lipnja 1870. godine za okladu od 1000 funti sterlinga sa svojom jedrilicom imena „City of Ragusa“ koja je bila dužine 6 metara za 92 dana preplovio je Atlantik u oba smjera: do Bostona i natrag do Liverpoola. Prije i poslije Primorca još nekoliko najodvažnijih pomoraca odlučilo se na velika oceanska putovanja u malim brodicama, no dubrovački kapetan je prvi pomorac koji je preplovio Atlantik u oba smjera u najmanjem čamcu na svijetu. Žudnja za pustolovinama i želja za otkrićem neotkrivenog poticala je brojne hrabre pomorce da se otisnu u nepoznato.
JEDAN ALKEMISTIČKI RECEPT
"Alkemist svećenik Teofil imao je zanimljiv recept za dobivanje »pravog« ili španjolskog zlata. Po njemu se to zlato dobiva iz bakra, baziliskova praška, ljudske krvi i octa." Ostatak recepta pročitajte u članku.
THOMAS HARDY
Thomas Hardy (Stinsford, 2. lipnja 1840. - Dorchester, 11. siječnja 1928.) engleski književnik. Nakon studija u Londonu neko je vrijeme radio kao arhitekt, a od 1880. godine posvećuje se književnosti. Zaokupljen je problemima sudbine i slučaja u čovjekovu životu, a svu pažnju posvećuje ženi kao zagonetnom, nepredvidljivom utjelovljenju temeljnog načela prirode. Njegova djela, pisana u znaku pesimizma, zastupaju tragično-fatalistički nazor. Zbog slobodoumnog stava prema ljubavi, braku i društvenim odnosima često je dolazio u sukob sa suvremenom kritikom i društvenim konvencijama. Djela "Par modrih očiju" (A Pair of Blue Eyes, 1873.) "Povratak u zavičaj", (The Return of the Native, 1878.) "Priče iz Wessexa" (Wessex Tales, 1888.) zbirka kratkih priča Tessa iz obitelji d'Uberville (Tess of the d'Urbervilles, 1891.) "Neznani Juda" (Jude the Obscure, 1895.)
ZORAN FERIĆ
Zoran Ferić (Zagreb, 02.06.1961.), hrvatski književnik. Diplomirao je književnost (kroatistika) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u gimnaziji u Zagrebu. Esejističke i prozne tekstove objavljuje od 1987. u Poletu, Studentskom listu, Pitanjima, Oku, Plimi, Godinama novim, na III. programu Hrvatskog radija. Godine 2000. dobio je nagradu ˝Ksaver Šandor Gjalski˝, a 2001. nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo. Bibliografija: ˝Mišolovka Walta Disneya˝ (˝Walt Disney’s Mousetrap˝, stories), Naklada MD, Zagreb, 1996; ˝Walt Disneys Mausefalle˝, Folio Verlag, Wien, 1998. ˝Quattro Stagioni˝, (s Miroslavom Kišem, Borisom Perićem i Robertom Mlinarcem), Naklada MD, 1997. ˝Anđeo u ofsajdu˝ (˝An Angel in Offside˝, stories), Naklada MD, Zagreb, 2000; Europapress holding, Zagreb, 2006; Folio Verlag, Wien, 2002. ˝Blues za gospo s rdečimi madeži˝, Beletrina, Ljubljana, 2001. ˝Smrt djevojčice sa žigicama˝ (Death of the Girl With Matches, novel), Naklada MD, Zagreb, 2002; ˝Der Tod des Madchens mit den Schwefelholzchen˝, Folio Verlag, Wien, 2004; ˝Smrd deklice z vžigalcami˝, VBZ Slovenija, Ljubljana, 2005. ˝Otpusno pismo˝ (˝Letter of Dismissal˝, essays), Profil, Zagreb, 2003. ˝Djeca Parnasa˝ (˝The Children of Parnas˝, novel), Europapress holding, Zagreb, 2005.
FRANJO HORVAT-KIŠ
Rođen je u Loboru kod Zlatara 23. rujna 1876. godine, a umro je u Zagrebu 2. lipnja 1924. godine. Osim u Zagrebu, prvi i četvrti razred Gimnazije pohađao je u Varaždinu (1890. i 1894.), preparandiju je završio u Osijeku, a kao učitelj službovao je u Zagorskim Selima, Kovačevcu, Dugom Selu, Brinju i Karlovcu. U Karlovcu je uređivao Glasnik Odbora narodnog vijeća (1918), a od 1919. pa do smrti bio je tajnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Uz pripovijetke i putopise objavljivao je povremeno feljtone i stručne pedagoške članke. Njegova Sabrana djela (u dva sveska) objavljena su 1943. godine u Zagreb. Franjo Horvat-Kiš je zanimljiv i osebujan pripovjedač, što je posebno iskazao u zbirkama svojih novela Ženici (1902), Zašto (1908) i Nasmijani udesi (1918), u kojima oslikava svijet malih, obespravljenih ljudi svoga doba, izoliranih od društva, ali bogata emocionalnog života. Posebno su mu vrijedni i putopisi, u kojima opisuje svoja putovanja od Zagreba do Carigrada (Viđeno i neviđeno, 1919) i po Istri (Istarski puti), također iz 1919. godine.