Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Jakob Friedmann: Put k sreći
"Znam da većina vas nije očekivala od ovoga djelca da će mu ukazati put kojim će se na lagodan način riješiti svih svojih ljubavnih patnji. No svakako biti će i takovih koji su držali da ću im preporučiti kakav ljubavni napitak ili metodu po kojoj će se preko noći pretvoriti u sretnoga ljubavnika."
clanak
SAN BILJA
Zašto neke biljke zatvaraju uvečer svoje cvjetove, te da li im je stvarno potreban san za odmor, saznajte iz članka.

Autor0000013296
IVAN DEŽMAN
Ivan Dežman (Rijeka, 6. svibnja 1841. - Zagreb, 24. listopada 1873.), hrvatski književnik i liječnik Završio je medicinu u Beču, te živio u Zagrebu kao privatni liječnik, saborski zastupnik i književnik. Pisao je pjesme, pripovijesti i libreta, a od 1871. do 1872. uređivao je Vienac. Bavio se hrvatskom medicinskom terminologijom, te pisao rasprave iz higijene i praktične upute za liječnike. Zalagao se za osnivanje medicinskoga fakulteta u Zagrebu. Napisao je libreto za Zajčevu operu "Ban Legat". Digitalizirana građa: Čovjek prema zdravlju i ljepoti / Razložio dr Ivan Dežman u deset javnih predavanjih, namienjenih krasnomu spolu, a čitanih u velikoj dvorani "Narodnoga doma" u Zagrebu u godinah 1869,1870, 1871 (https://library.foi.hr/knjige/knjiga1.aspx?C=1534&U=)
Autor0000010783
FRANZ LEHAR
Franz Lehár (30. travanj 1870 - 24. listopad 1948) bio je austrijski skladatelj. Uglavnom je poznat po svojim operetama od kojih je najuspješnija i najpoznatija "Vesela udovica" (Die lustige Witwe). On je najpoznatiji po svojim operetama - najuspješnija od njih je Vesela udovica (Die lustige Witwe) - također je pisao sonate, simfonijske pjesme, marševe i brojne valcere (najpopularnije su Zlato i Srebro, sastavljen za Princezu Pauline von Metternicha za "Zlato i srebro" Ball, siječanj 1902), od kojih su neke izvučeni iz njegove poznate operete. Pojedinačne pjesme nekih od opereta postali su standardima, osobito "Vilja " iz Veselw udovicw i "You Are My Heart’s Delight" ("Dein ist mein Herz ganzes") iz Zemlje smijeha (Das Land des Lächelns).