Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN GLASA - 16.04.
16. 4. slavi se Svjetski dan glasa. Slave ga i obiljeavaju irom svijeta otorinolaringolozi i fonijatri i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa. Obiljeavaju ga i glasovni umjetnici, a posebice medijski djelatnici svih svjetskih radijskih i televizijskih postaja, jer je taj dan i njihov dan, obzirom da svoju poruku prenose prvenstveno glasom. Osnovne poruke svjetskog dana glasa su dvije: 1. uvajte glasnice od puakog dima jer su glasnice njegov prvi ciljni organ, a broj oboljelih od raka glasnica u svijetu raste. Kako se radi o bolesti koja se uje, obratite panju na svoj glas i javite se lijeniku. Prestanite puiti! 2. uvajte svoj profesionalni glas, izbjegavajte fonotraumu jer ona unitava glasnice: dovodi do glasovnih voria ili oiljka u glasnicama. Govorite oputeno, ne govorite u buci, ne viite.
clanak
PRVA FARMA ZA GAJENJE SREBRNIH LISICA U HRVATSKOJ
"U Zalesini kod Delnica u Gorskom Kotaru postoji jedna farma za uzgoj srebrodlakih lisica, koju je 1930 godine osnovao Artur Bergan iz Zalesine. Kako doznajemo farma se vrlo lijepo razvija, premda je njezin vlasnik 1932 godine bio pretrpio golemu tetu, jer mu je bio netko iz zlobe otrovao skoro svu mladunad i nekoliko starih lisica."
Autor0000002949
CHARLES CHAPLIN
Charles Spencer Chaplin (London, 16. travnja 1889. - Cousier-sur-Vevey, 25. prosinca 1977.), poznatiji kao Charlie Chaplin, engleski glumac, zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik. Chaplin je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i skladatelj glazbe. Karijera mu se protegnula na 65 godina, od kazalita u Engleskoj u kojima je nastupao kao djeak, pa sve skoro do smrti u 88. godini. Njegov glavni lik bio je "Skitnica", lutalica otmjenog dranja i dentlmenskog ponaanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlae i cipele, polucilindar te bambusov tap, a zatitni znak su mu potkresani brkovi.
Autor0000005889
BORIS DVORNIK
Boris Dvornik (Split, 16. travnja 1939. - Split, 24. oujka 2008.), hrvatski kazalini, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist. Boris Dvornik je roen 16. travnja 1939. u Splitu u obitelji drvosjee. Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u djejim predstavama. Nakon kolovanja za elektriara, poeo se profesionalno baviti glumom. Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea tiglica Deveti krug, s tematikom holokausta. Zenit popularnosti Borisa Dvornika je doao 1970-ih ulogom Roka Pra u kultnoj seriji Nae malo misto, a potom i ulogom brijaa Metra u seriji Velo misto. Nakon to je stekao status jednog od najpriznatijih glumaca bive Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalitu u svom rodnom Splitu.Boris Dvornik je umro 24. oujka 2008. u svom splitskom domu od sranog udara.