Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Zimsko raunanje vremena
Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda, Rusije i Bjelorusije vratit e se na zimsko raunanje vremena u noi sa subote 24. na nedjelju 25. listopada 2020. godine. U tu nedjelju, u tri ujutro, satove koji se ne auriraju samostalno trebat e pomaknuti za jedan sat unatrag, ime e se "dobiti" jedan sat. Sa zimskom raunanjem vremena sunce e ranije izlaziti, ali e ranije i zalaziti zbog ega e dani imati vie svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima. Konkretno, sunce e u Zagrebu u subotu prije pomicanja sata izai u 7:25, a zai u 17:55. U nedjelju nakon pomicanja e izai u 6:27, a zai u 16:53. Europska unija donijela je odluku kako e se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine na 2021. ali Vijee EU jo nije donijelo svoju odluku, pa nije sasvim sigurno hoe li to biti zadnje pomicanje sata u EU.
clanak
DAN DARIVATELJA KRVI
Dan darivatelja krvi se obiljeava 25. listopada. Toga dana eli se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi vano u spaavanju ljudskih ivota. 25.listopada posveen je obiljeavanju i promicanju dobrovoljnog davalatva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi irom Hrvatske koja je zapoela 25.10.1953. godine tijekom Tjedna Crvenog kria. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obiljeava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potie trajno organiziranje darivanja krvi.
clanak
TO JE TO SVRAB ILI UGA?
Proitajte nekoliko injenica o ovom roaku krpelja, koji moe biti itekako neugodan.

Autor0000001847
VESNA PARUN
Vesna Parun (Zlarin, 10. travnja 1922. - Stubike Toplice, 25. listopada 2010.), hrvatska pjesnikinja. Vesna Parun pripada meu najpoznatije suvremene hrvatske pjesnike. Ona je i najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljea. Vesna Parun potpuno se predala knjievnom radu postavi prva ena u hrvatskoj knjievnosti koja ivi iskljuivo od knjievnosti i za knjievnost. Umrla je 25. listopada 2010. u Stubikim Toplicama u 88. godini ivota.
Autor0000002423
ZADIE SMITH
Zadie Smith (25. listopada 1975., London) engleska knjievnica. Obdarena je pripovjedakom vjetinom, inovativnou i talentom koji ju uvrtava u sam vrh post-imigracijskog knjievnog kruga (uz pisce poput Hanifa Kureishija i Michaela Ondaatjea). Najpoznatija djela su joj Bijeli zubi, 2000., Sakuplja autograma, 2003. god., O ljepoti, 2008., i London, NW, 2012.