Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Međunarodni dan alergija - 08.07.2006.
Zbog velikog broja alergijskih bolesti koje su gotovo epidemijskog karaktera, 08. srpnja 2006. se po prvi put obilježio Međunarodni dan alergija. U Hrvatskoj između 7 i 10% stanovništva ima peludne alergije, a između 3 i 5% boluje od astme, procjena je stručnjaka Specijalne bolnice za bolesti dišnog sustava djece i mladeži koja je ujedno i Referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece. Alergije najčešće počinju u djetinjstvu s alergijama na hranu, a kasnije se mogu razviti i druge vrste alergija (dišni sustav, koža, alergije na lijekove).
SPARINA
"Pred kišu je očajna sparina. Naročito nas pri sparini začuđuje jedna pojava. Padne nekoliko kapi kiše. Gledamo na toplomjer i opažamo, da se zrak rashladio za nekoliko stupnjeva. A ipak nas znoj oblijeva više nego prije, a sparinu podnosimo teže, nego prijašnju veliku vrućinu. "
ERIN MORGENSTERN
Erin Morgenstern ( 08.07.1978., Massachusetts, USA), američka spisateljica. Odrasla je u Massachusettsu i studirala kazališnu umjetnost na Smith College u Massachusettsu. Diplomirala je 2000. godine. Njezin prvi roman Noćni cirkus, objavljen je 2011. Roman je počela pisati 2005. godine.
LJUDEVIT GAJ
Ljudevit Gaj ili Ludwig Gay (Krapina, 8. srpnja 1809. - Zagreb, 20. travnja 1872.), hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik. Središnja osoba Hrvatskoga narodnog preporoda ili Ilirskoga pokreta.Godine 1830. u Budimu tiska knjižicu ˝Kratka osnova horvatsko-slavenskog pravopisanja˝, prvi općeprihvaćeni hrvatski pravopis (nakon djela Đurđevića i Vitezovića), dvojezično, na hrvatskom i njemačkom, koja mu je pronijela ime cijelom domovinom: potaknut primjerom i nastojanjima Pavla Vitezovića, a po uzoru na već ustrojeni češki pravopis, reformira hrvatsku abecedu te za svaki glas u hrvatskom jeziku rabi po jedan znak u hrvatskom latiničkom pismu, zbog toga se po njemu Hrvatska abeceda naziva još i Gajica, čime je ujedinio slovopisno i pravopisno cijeli hrvatski narod te je postao središnja osoba hrvatskog narodnog preporoda ili još zvanog ilirski pokret.
MLADEN KERSTNER
Mladen Kerstner (Ludbreg, 8. srpnja 1928. - Zagreb, 9. studenog 1991.) - hrvatski novinar, pisac, režiser Pisao je pjesme, pripovijetke, drame za radio (30), kazalište (4), i televiziju. Bio je član Društva hrvatskih književnika. U svojim djelima na poseban humoristički način tematizira rodni kraj (ludbreška Podravina), problematizira težak život ljudi ruralnog kajkavskog mentaliteta. Najveće domete postigao je u svoja dva djela, od kojih su nastale popularne televizijske serije, Gruntovčani i Mejaši. U njima je kreirao nezaboravne likove Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog i dr. ˝Meni je mileše gladen sedeti pod svojom hruškom, nek se bogactvo sveta imeti˝, konstatirao je o svom rodnom kraju Mladen Kerstner.
PEREY BYSSHE SHELLEY
Percy Bysshe Shelley (4. kolovoza 1792. - 8. srpnja 1822.), jedan od velikih engleskih pjesnika u pokretu romantizam. Iako neshvaćen, danas se smatra jednim od najboljih i najvećih pjesnika engleskog jezika. Upoznao je Johna Keatsa dok je ovaj još bio koliko toliko zdrav. Utjecao je i na Byrona, kao i Byron na njega. Na njega je utjecao i William Wordsworth. Sam Shelley je oblikovao najmanje dvije do tri generacije pjesnika iza njega ,gdje se posebno ističu Alfred Tennyson i Robert Browning. Kad je bio u posjetu prijatelju Williamu Godwinu, upoznao je njegovu šarmantnu kćer 16-godišnju Mary. S njom se oženio i imao djecu, no djeca su umrla. To ga je shrvalo. Bio je i u egzilu van domovine. Umro je utopivši se prije 30. rođendana u Livornu.