Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Međunarodni dan prevoditelja - 30.09.1991.
Održava se svake godine 30. rujna i to od 1991. godine i to da bi se potakla solidarnost među prevoditeljskim zajednicama u cijelome svijetu i kako bi se promoviralo samo prevođenje ne samo kao zanimanje već i kao vještina. Inače, 30. rujna slavi se u spomen sv. Jeronima, prevoditelja Biblije i zaštitnika svih prevoditelja.
clanak
O BISERU KOKOSOVOG ORAHA
Svima su vjerojatno poznati biseri koji se prirodno ili umjetno uzgajaju u školjkama, no jeste li znali da biser može nastati i u kokosovom orahu? To je jedan od najrjeđih bisera na svijetu, a može se pronaći u 1 od milijun kokosa! Više o ovoj temi proučite na sljedećem linku (na engleskom jeziku):
http://waynesword.palomar.edu/ww0601b.htm
Autor0000012177
BRANIMIR LIVADIĆ
Branimir Livadić (Samobor, 30. rujna 1871. - Zagreb, 1949.), hrvatski književnik. Poslije gimnazije studira filozofiju u Zagrebu, te doktorira u Beču 1895. Radio je kao srednjoškolski profesor u Zagrebu, Varaždinu, Senju i Karlovcu. Od 1920. je ravnatelj Drame HNK Od 1907-1919. uređuje Savremenik, središnji književni časopis toga doba u Hrvatskoj, a 1928-1929. Hrvatsku reviju. Savremenik preuzima u jeku sukoba »starih« i »mladih«. Premda ga po pitanjima angažiranosti književnosti, slobode umjetničkog stvaranja i larpurlartizma svakako treba uvrstiti u »mlade«, oko Savremenika je uspio okupiti sve poznatije pisce, bez obzira na njihovu kulturnu orijentaciju i političku pripadnost. Pisao je pjesme, novele i kritike. Prozna djela su mu nadahnuta modernizmom. U uspjelijim novelama u pravilu dominira intimna tematika ljubavi i seksualnosti. U svojim se programskim člancima bavio pitanjem doživljaja umjetnosti kao estetskog fenomena, no bez određenijeg sustava i teorijske podloge. Važnija su mu djela zbirka Novele (1910.), Legenda o Amisu i Amilu (1913.), te putopis Do Buenos Airesa (1937.). Livadić je jedan od najradikalnijih modernista i u proznom i u kritičkom djelu.
Autor0000001246
TRUMAN CAPOTE
Truman Capote (30.09.1924.,Louisiana, New Orleans - 25.08.1984., Los Angeles), američki pisac. Rođen u New Orleansu. Jedan je od najvećih američkih pisaca dvadesetoga stoljeća. Pisao je kratke priče, putopise, reportaže, drame, filmske scenarije, romane i novele. Dva puta dobiva prestižnu nagradu O’ Henry. Bio je član Nacionalnog instituta za književnost i umjetnost. Skovao je termin dokumentarni roman. Objavljena djela: Drugi glasovi, druge sobe (1948.), Drvo noći, Božićna uspomena, Posjetilac na Dan zahvalnosti, Jedan Božić, Lokalna boja, Grof u svojoj domeni, Muze se čuju, Harfa od trave, Kuća od cvijeća, Ubij đavla, Nevini, Doručak kod Tiffanyja, Hladnokrvno ubojstvo, Muzika za kameleone.