Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN PARKINSONOVE BOLESTI
Datum 11. travnja, obilježava se kao Svjetski dan Parkinsove bolesti. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka "Ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu". Parkinsonova bolest je jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice. Ime je dobila po dr. Jamesu Parkinsonu koji je 1817. godine prvi puta opisao simptome ove bolesti u svom poznatom eseju o “drhtajućoj paralizi” (An Essay on the Shaking Palsy). Javlja se u 1 % populacije starije od 60 godina.
Milenko Sevdić: Zagonetke i pitalice
"Jednom mi je jedan moj poznanik ispričao kako je nekoć, čuo za poznatu zagonetku-pitalicu. U njoj je trebalo pogoditi, koliko je bilo divljih gusaka u jednom jatu. Nakon dugog razmišljanja i pogađanja on je uspio riješiti tu pitalicu.Postavio je pitanje sestri, koja je na njegovo čudo, uzela olovku i papir i nešto računala. Za tili čas mu je odgovorila, koliko je bilo divljih gusaka u jatu. To je bio povod da napišem ovu knjižicu, ne bi li se i drugi počeli zanimati s ovakvim pitalicama, za čija se rješenja, kako ćemo vidjeti, može upotrebiti račun."
clanak
SUZBIJANJE KUKACA POMOĆU ELEKTRIČNIH MREŽA I ELEKTRIČNOGA SVJETLA
"Šteta, koju počinjaju kukci u američkim mljekarama, računa se na 60 milijima dolara u godini. Nije dakle čudo, ako. su, američki entomolozi upeli sve sile, da suzbiju ovo zlo. U jednim američkim novinama, čitamo, da su tamo u najnovije vrijeme uveli osobitu vrstu suzbijanja kukaca. " O čemu se radi, pročitajte u članku.
Autor0000010825
ERSKINE CALDWELL
Erskine Preston Caldwell (17.12. 1903. – 11.04. 1987) bio je američki pisac. Njegovo pisanje o siromaštvu, rasizmu i socijalnim problemima na njegovom rodnom Jugu, kao što su Put duhana, i Mala Božja njiva, pridobilo mu je simpatije kritike, ali također ga je učinilo kontroverznim među Južnjacima koji su smatrali da osuđuje narod u regiji. Caldwell je rođen u drvenoj kući izvan Morelanda, Georgija, bio je sin svećenika Reformirane prezbiterijanske crkve. Političke simpatije prema radničkoj klasi, i iskustva s radnicima pomogli su mu u pisanju knjiga koje se bave jednostavnim životom manje sretnim od njega. Kasnije u životu drži seminare o niskim prihodima najamnih radnika na američkom jugu. Njegovo prvo i drugo objavljeno djelo bili su Bastard (1929) i Poor Fool (1930), no djela po kojima je najpoznatiji su njegove novele Put duhana(1932) i Mala Božja njiva (1933). Prva knjiga bila mu je zabranjena odmah po objavljivanju, a sve primjerke zaplijenile su vlasti. Kasnije, radi izdanja Male Božje njive, Caldwell je bio uhićen kada je krenuo u New York na potpisivanje knjiga. Caldwell je oslobođen optužbi, te je podigao tužbu protiv zapljenitelja na temelju lažnog uhićenja. Kroz 1930-te, Caldwell i njegova supruga Helen vodili su knjižaru u Maineu. Caldwell je bio oženjen za fotografkinju Margaret Bourke-White od 1939 do 1942, s kojom je surađivao na tri foto-dokumentarca: You Have Seen Their Faces (1937), North of the Danube (1939), and Say, Is This The USA (1941). Tijekom posljednjih 20 godina života, stekao je naviku putovanja po svijetu po 6 mjeseci svake godine, bilježeći razne ideje. Caldwell je umro od komplikacije emfizema i raka pluća 11 travnja 1987, u Paradise Valley, Arizona.
Autor0000002429
KURT VONNEGUT
Kurt Vonnegut (11.11.1922.,Indianapolis, US- 11.04.2007.,New York City), američki književnik. Studirao je na sveučilištima Butler i Cornell, a na potonjem je diplomirao biokemiju. Upisao se na Carnegie Institute of Technology, ali je odmah zatim stupio u američku vojsku. Vonnegut se tijekom bitke u Ardenima našao odsječenim od svoje postrojbe te je zarobljen. Preživio je strahote bombardiranja Dresdena kao ratni zarobljenik, kasnije pretočivši to iskustvo u roman Slaughterhouse Five. Vonnegut je svoju prvu priču, Report on the Barnhouse Effect, napisao 1950. godine, dok je 1951. napisao svoj prvi roman Player Piano, za kojim su slijedili Sirens of Titan (objavljen 1959.), a zatim Canary in a Cat House i Mother Night. Roman Cat's Cradle napisao je 1963. godine. Kad je već razmišljao ostaviti se pisanja, godine 1965. prihvaća posao predavača u literarnoj radionici Sveučilišta Iowa. Ondje je započeo spomenuti roman Slaughterhouse Five, dok je prodaja Cat]s Cradle rasla. Svoj posljednji roman, Timequake, napisao je 1997. godine. Njegova brojna djela, prihvaćena i od mainstreama, prožeta su satirom i crnim humorom, ne bježeći od čvrstih moralnih načela i kritike društva. Premda nije dobitnik ni jedne žanrovske nagrade, Vonnegut ostaje nezaobilaznim autorom znanstvene fantastike.
Autor0000007779
RIKARD JORGOVANIĆ
Rikard Jorgovanić (Mali Tabor, 11. travnja 1853. - Zagreb 24. listopada 1880.), hrvatski književnik. Književnik i novinar bogate inspiracije, stvorio oveći pjesnički i prozni opus, a u feljtonistici bio najbolji Šenoin komplement u novovremenoj hrvatskoj literaturi. Bio je prvi hrvatski prozni fantastičar (više je dugovao Hoffmannu nego introspektivnom Poeu), ali u tom se smjeru kretao samo pod kraj života - ranija proza, počesto trivijalna, mogla bi se nazvati primjerom hrvatskog protorealizma u vrijeme u kojemu se u učmaloj i zaostaloj sredini očajnički traže nova književna rješenja. Jorgovanić u svojoj književnosti ne podliježe kolektivizmu i nacionalnim temama; on romantičarski pjeva o ljubavi kao osjetu transcendentalnoga, kao snovitom promišljanju, a ne konkretnoj akciji, dok radnju svojih proznih djela, navješćujući kozmopolitizam nekih svojih nasljednika, radije smješta u Rim negoli u kakav mitski kraj hrvatske povijesti u kojem dominiraju uskoci i age. Antologijske su njegove pjesme Na pragu, Svetokrilac, Noć, U tihoj drijemajućoj noći i dr. Karakteristične su njegove proze Mlinarska djeca, Dada, Ljubav na odru, Žena i ljubovca itd.