Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Lansiran Sputnik 5 - 12.07.1960.
Sovjetski savez je 1960. na današnji dan lansirao satelit Sputnik 5 u kojem su se nalazila dva psa (Belka i Strelka), 40 miševa, dva štakora i nekoliko biljaka. Bilo je to prvi puta da su životinje poslane u orbitu i uspješno spuštene na Zemlju. Glavna misija projekta Sputnik bila je priprema za svemirski let ljudske posade.
Prvi službeni nastup Rolling stones-a 12.07.1962.
Sastav "Rolling Stones", imao je svoj prvi službeni nastup pod tim imenom 12. srpnja 1962.g. u londonskom Marquee Clubu, nastavili su kao lokalna rhythm and blues grupa, nastupajući vikendom u klubu Crawdaddy (u londonskom kvartu Richmond), u vlasništvu njihovog prvog podupiratelja i menadžera Giorgia Gomelskog. Sastav je uglavnom svirao pjesme Bo Diddleya, Muddy Watersa, Chuck Berryja i Buddyja Hollyja i to ne baš u punoj dvorani. Taj stil glazbe, nije u to vrijeme bio previše popularan u UK, a postajale su i grupe koje su to bolje izvodile, kao Blues Incorporated (Alexis Kornera).
PRI KRAJU STAROG DUBROVAČKOG VODOVODA
"10. kolovoza 1961. trebalo bi da ostane podcrtan na stranicama zdravstvene kulture i napretka uopće u Dubrovniku, nekako onako kao što je tu ostao zapisan 20. lipnja 1436. kad su, naime, stari Dubrovčani ugovorili gradnju svoga čuvenog vodovoda. Toga kolovoškog dana stari dubrovački vodovod dočekao je svoju korjenitu izmjenu. "
HENRY DAVID THOREAU
Henry David Thoreau (Concord, Massachusetts, 12. srpnja 1817. - 6. svibnja 1862.) bio je američki pisac, filozof, abolicionist, prirodnjak, borac protiv poreza, kritičar razvoja, povjesničar i vodeći transcendentalist. Godine 1838. s bratom osniva privatnu školu ˝Concord Academy˝, no 1842. brat mu umire od tetanusa, a škola se zatvara. Ljutit odlazi natrag u svoju kolibu i piše svoje najvažnije djelo Resistance to Civil Government (Otpor prema civilnoj vladi), kasnije poznato pod imenom Civil Disobedience (Građanski neposluh), u kojem govori da građani imaju moralnu obavezu na neposlušnost prema svojoj vladi onog trenutka kada vlada čini nepravde.Na osnovama tog djela koje je pročitao kao mladi indijski odvjetnik, Mahatma Gandhi izgradio je svoj pokret otpora, kao i Martin Luther King. Thoreau je utjecao na mnoge velike ličnosti poput J. F.Kennedyja, Lava Tolstoja te Williama O. Douglasa i mnoge druge.
PABLO NERUDA
Pablo Neruda (Parral, 12. srpnja 1904. - Santiago de Chile, 23. rujna 1973.), čileanski je pjesnik, pravim imenom Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto. Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su značajnije ˝Španjolska u srcu˝ u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španjolskog naroda. Život i svijet doživljavao je prvenstveno čulno, pa su uzbuđenje, ogorčenje, samilost i srdžba osnovni motivi njegove poezije.Njegov Sveopći spjev (Canto general, 1950.), postao je simbolom stremljenja za književnost čileanskog naroda. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost.
ANTUN ŠOLJAN
Antun Šoljan (Beograd, 1. prosinca 1932. - Zagreb, 12. srpnja 1993.), književnik. Bio je pjesnik, pripovjedač, dramatičar, romanopisac, književni kritičar, esejist, feljtonist, prevoditelj, priređivač antologija, urednik triju značajnih književnih časopisa 1950-ih i 1960-ih (Međutim, Književnik, Krugovi). Pripadnik književnog naraštaja tzv. “krugovaša”, književnika koji su se okupljali uz časopis Krugovi. Književni mu opus obilježava ironija, topos mladenačke “klape”, mjestimice eskapizam, zatim društveno-moralne preokupacije i angažiranost, ponajprije u dramskom opusu, a kritika ga opisuje i kao “egzistencijalističkog pisca” te “utopista”, ponajprije zbog vjere u moć književnosti. Pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio niz antologija, poput ˝Sto najvećih djela svjetske književnosti˝. Zarana je zastupao i primjenjivao poetiku izrazito modernističkog iskustva.