Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
BLAGDAN SVIH SVETIH
Svi sveti (takoer Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatolikoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su ve kanonizirani, tako i oni koji to jo nisu. Slavi se 1. studenog. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te oznauje zavretak uskrsnoga dijela liturgijske godine.
clanak
UMJETNA SVILA
Od ega se izrauje, koji je proces izrade, te konano, pod kojim je nazivom poznata kod nas, proitajte u sljedeem lanku.

clanak
Edison izumio spravu za razgovor s pokojnicima?
Proitajte zanimljivo razmiljanje Edisona o tome to se dogaa sa svijesti ovjeka nakon njegove smrti, te zato smatra da bi komunikacija nakon smrti bila mogua.
Autor0000000130
NIKOLA FINK
Nikola Fink ( 10.11.1894.,Zagreb - 01.11.1968., Zagreb)prof., dr. sc., zoolog, entomolog, ravnatelj muzeja u Zagrebu, redoviti prof. PMF-a, a jedno vrijeme i dekan toga fakulteta. Glavno podruje njegova znanstvenog rada je fauna naih krajeva. Bio je direktor zagrebakog Zoolokog vrta. Njemu u ast jedna nova vrsta raia iz naih krajeva nazvana je monodella finki. Digitalizirana graa: Nasljeivanje : (Mendelizam) / Nikola Fink Link na knjigu:http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1050&broj=1&U= Razvitak ivih bia : (Transformizam) / Nikola Fink Link na knjigu:http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1047&broj=1&U=
Autor0000002623
EZRA POUND
Ezra Weston Loomis Pound (Hailey, Idaho, 30. listopada 1885. - Venecija, Italija, 1. studenog 1972.), ), ameriki knjievnik, pjesnik i kritiar, te jedan od najveih modernistikih pjesnika u prvoj polovici 20. stoljea. Njegov doprinos poeziji poeo s promocijom Imagizma , pokretom koji je dobivao tehnike iz klasine kineske i japanske poezije , istiui jasnou, preciznost i ekonominost jeziku. Njegovi najpoznatiji radovi su Ripostes (1912), Hugh Selwyn Mauberley (1920) i njegova nedovren ep od 120 poglavlja, Cantos (1917-1969). Ameriki pjesnik, esejist, kritiar i prevoditelj.
ZDENKO STRII
Zdenko Strii (19.09.1902. Bjelovar - 01.11.1990. (Hannover), arhitekt i urbanist. Kraljevsku realnu gimnaziju polazio je u Bjelovaru 1913.- 1916., a maturirao u Zagrebu 1921. Arhitekturu studira u Dresdenu i Berlinu, a pohaao je majstorsku kolu za arhitekturu kod H. Poelziga. U Zagreb se vratio 1933., gdje se bavio rjeavanjem urbanistikih problema, regulacijom gradova i gradskih etvrti te povijesnim gradskim cjelinama. U bjelovarskom sredinjem parku projektirao je kameni paviljon koji je otvoren 1943. Od 1946. do 1956. bio je profesor na Tehnikom fakultetu u Zagrebu, od 1956. do 1961. na Sveuilitu u Australiji, SAD-u, a od 1962. profesor na Visokoj tehnikoj koli u Brauschweigu (Njemaka). Od 1931. do 1933. projektirao je u Hrvatskoj regulaciju Trga bana Jelaia, Bavica i Firula u Splitu, regulatorni plan Zagreba, Kaptola u Zagrebu, a izvan Hrvatske Narodni sanatorij u Beogradu i regulaciju Stockholma. Nakon 1933. projektirao je vie naselja, pojedinih veih zgrada te obnovio 2 hotela u Dubrovniku. Nakon rata radio je na dovrenju mosta Suak- Rijeka. Najvei dio projekata ostvaren je u Njemakoj. Bavio se umjetnikom fotografijom.