Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
"Budi skroman" dan
22. veljače je dan kada se obilježava "budi skroman" dan, i kako samo ime kaže, posvećen je skromnosti. Ovaj dan nije namijenjen hvalisanju i isticanju, čak niti pričanju o vlastitim postignućima i uspjehu. Ovaj dan namijenjen je samo za skromna iskustva. Skromnost je lijepa vrlina i korisna u mnogim životnim prilikama. Prakticirajte skromnost svaki dan. Ovaj dan je dobar za početak razvoja važnih kvaliteta. Ovaj dan može se slaviti tako da ne budemo toliko egocentrični kao da se cijeli svijet vrti oko nas. U današnjem društvu skromnost se smatra slabošću. Biti skroman ne znači biti otirač za svakog tko se odluči otresti na vas, već predstavlja strahopoštovanje prema drugima. U skladu s prirodom ovog dana, tvorac ovog dana ostaje anoniman.
Borivoje Milojević: Razviće živih bića
"Živa materija se javlja samo u organizovanim formama, u živim bićima, jer je moguća samo kao uobličena u telo čiji su delovi povezani u organizovan sistem. I nijedan oblik u kome se javlja živa materija nije slučajan, jer nigde ona ne živi u zrncima ili kapljicama, odredjenim samo fizičkim silama koje bi je slučajno razdrobile. Naprotiv: oblici u kojima se javlja živa materija ponovljeni su nebrojeno puta kroz istoriju živog sveta."
Metalizovanje drva
"Metalizovanje drva sastoji se u prevlačenju drva metalnom površinom. Po starijim metodama impregnira se drvo rastopinom metalnih soli (bakrenih ili cinkovih). Kad je drvo potpuno natopljeno, onda se kemijskim sredstvima iz metalnih rastopina obara kovina, koja prevuče drvene cjevčice."
STEFAN ZWEIG
Stefan Zweig (Beč, 28. studenog 1881. - Pétropolis kraj Ria de Janeira, 22. veljače 1942.), austrijski književnik. Svjetski poznat je postao po svojim stilistički briljantno psihologijski analiziranim esejima, novelama, biografijama i romanima. Godine 1938. emigrirao je prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Brazil, gdje je počinio samoubojstvo. Djela ˝Triumf i tragika Erazma Rotterdamskog˝ (Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, 1934.) ˝Žarka tajna˝ (Brennendes Geheimnis, 1911.) ˝Šahovska novela˝ (Schachnovelle, 1941.) ˝Zvjezdani sati čovječanstva ˝ (Sternstunden der Menschheit, 1927.), ˝Nestrpljivo srce˝ (Ungeduld des Herzens, 1938.) ˝Fouche˝ (Joseph Fouché, 1930.) ˝Maria Stuart˝ (Maria Stuart, 1935.)
JAMES BLUNT
James Blunt (James Hillier Blount, 22. veljače 1974., Tidworth, Wiltshire, Ujedinjeno Kraljevstvo) je britanski pjevač i tekstopisac. Debitirao je s albumom Back to Bedlam s kojeg je najpoznatiji singl You’re Beautiful. Pjesme koje pjeva su mix popa i rocka. Osvojio je dvije nagrade Brit Awards, te je 2006. bio nominiran za Grammy. 2007. je izdao drugi album koji se zove All the Lost Souls. Osim što je pjevač, radi kao Life Guards te je bio na Kosovu za NATO za vrijeme sukoba 1999., te je pomagao Liječnicima bez granica.
ANDY WARHOL
Andy Warhol (ponegdje Andrew Warhola); (Pittsburgh, 6. kolovoza 1928. - New York, 22. veljače 1987.), američki slikar, dizajner i filmski stvaratelj ruskog i ukrajinskog podrijetla. U prvoj polovici 60-ih godina postaje vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Prikaze predmeta masovne potrošnje umnožava i izvodi u sitotisku (Campbell-juha, Coca Cola, Brillo sapuni). Kasnije uvećava portrete tzv. super-zvijezda, prikazujući ih u smjelim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor...). Producirao je prvi album utjecajne rock-grupe Velvet Underground te pokrenuo reviju ˝Interview˝ i vlastitu televizijsku stanicu. U studiju ˝The Factory˝ snima avangardne, tzv. underground-filmove (˝San˝, ˝Djevojke iz Chelsea˝, ˝Empire State Building˝). Objavio je knjigu ˝POPism˝ i zbirku fotografija ˝America˝. Preživio je atentat koji je na njega izvršila radikalna feministkinja Valerie Solanas nakon čega se nije zdravstveno oporavio sve do kraja života.
VELIMIR GRGIĆ
Rođen 1978. u Požegi, gdje s desetak godina pišem prve filmske fanzine za obitelj i prijatelje, a u srednjoj školi izdajem i kontroverzni školski fanzin. Kasnije radim u gimnazijskom listu, gdje me cenzuriraju zbog satiričnog pisanja o tadašnjoj ministrici školstva. Godine 1996. dolazim studirati novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti (što sam i diplomirao), a nakon rada u uredništvu dvotjednika ’Homo Volans’ i pisanja za ’Arkzin’ i ’Heroinu Novu’ (u kojoj objavljujem od svoje petnaeste godine), s prijateljima i kolegama pokrećem ’Nomad’, pop magazin, 1998. godine, koji s ostatkom ekipe uređujem sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu sam pisao za ’Globus’ i ’Playboy’ (jedno jako kratko vrijeme i za ’Nacional’), a danas, kada ne pišem knjige, zarađujem pisanjem u magazinu ’Klik’ i na portalu Tportal, kao i radom za televiziju – bio sam urednik i scenarist emisija ’Zuhra Light Show’ i ’Metro Život’, a trenutno radim na nekoliko novih TV projekata, uključujući i na projektima filmske suradnje između Žutog titla i Jadran filma. Bibliografija: ˝Eminem - Američki ninja˝, AGM, Zagreb, 2003. ˝Ritam & Rima - Priče o urbanoj glazbi˝, AGM, Zagreb, 2004. ˝Žuti titl - Drugačija filmska enciklopedija˝, AGM, Zagreb, 2004. ˝Povratak Žutog titla - Ukoričeni filmski zabavnik˝, AGM, Zagreb, 2005. ˝Jegulje, grah, bukkake - Vodič kroz japanske seks-fetiše˝, Jesenski i Turk, Zagreb, 2005. ˝Katane, lignja, bradavice - Vodič kroz japanski film˝, Jesenski i Turk, Zagreb, 2006. ˝GONZO - Pisanje, droga & rock’n’roll˝, Šareni dućan, Koprivnica, 2007. ˝Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi˝, Jesenski i Turk, Zagreb, 2008. ˝Kriza : Hrvatski horor˝ (u suranji s Markom Mihalincem), Algoritam, 2010.