Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Konstituiran prvi viestranaki Sabor Republike Hrvatske - 30.05.1991.
Na dananji dan konstituiran prvi viestranaki Sabor Republike Hrvatske. Za predsjednika Republike izabran je Franjo Tuman, za predsjednika Vlade Stjepan Mesi, a za predsjednika Sabora arko Domljan. Do 2001. godine, taj se dan slavio kao Dan dravnosti.
DR. ING. GEORGIJ KODINEC: MLIJEKO I NJEGOVA UPOTREBA
"Od davnih vremena mlijeko je vana ljudska hrana, jer je ovjek iz vlastitog iskustva dobro upoznao njegovu hranjivu vrijednost. Ve od prvog dana ivota majino je mlijeko prva i jedina hrana mladunadi svih sisavaca pa tako i samog ovjeka. Hranjivost mlijeka u poreenju s drugim namirnicama istie se jo vie, kada se znade, da je hranjiva vrijednost jednog litra mlijeka ista kao hranjiva vrijednost 1/2 kg. srednjemasne govedine ili 8 svjeih jaja."
ISKORIIVANJE SOKOVA IVIH STABALA
"Jo od davnih vremena bavili su se ljudi vaenjem odnosno crpenjem sokova iz ivih stabala. To se vrilo navrtanjem, buenjem i zarezivanjem brestovih, javorovih, jasenovih, smrekovih, arievih, borovih i mnogih vrsta tropskih stabala. Time se dobivala tekuina, koja je u bezvodnim i movarnim krajevima, mogla posluiti kao pie, a zatim kao sirup, omamljujue pie, mlijeni sok (latex), terpentin, smola, kauuk, gutaperka, eer, guma, i t. d."
BORIS LEONIDOVI PASTERNAK
Boris Leonidovi Pasternak (Moskva, 10. veljae 1890. - Peredelkino kraj Moskve, 30. svibnja 1960.) je bio ruski pjesnik, knjievnik i nobelovac. Djelovao je kao pjesnik, novelist, romanopisac i prevoditelj. Odrastao je u intelektualnoj sredini, studirao je filozofiju u Moskvi i Marburgu. U mladosti je bio futurist. Poezija mu je preteno tematski apolitina, literarna i intelektualna. Pie i poeme s temom prve i druge ruske revolucije. U romanu Doktor ivago oslonio se na tradicije romana 19. stoljea te je izgradio djelo na fabuli o sudbini nekoliko obitelji, obuhvaajui prostor od zapadnih ruskih granica do Sibira, s Moskvom u sreditu, opisujui dvije ruske revolucije te zavravajui epilogom u vrijeme Drugog svjetskog rata. U SSSR-u mu je roman nazvan antisovjetskim, dok mu je na Zapadu 1958. dodijeljena Nobelova nagrada za knjievnost, koju nije primio. Ova tragedija prepriava dogaaje koji obuhvaaju posljednji period Carske Rusije, te ranih dana Sovjetskog saveza. Iako je ovim romanom stekao svjetsku slavu, ipak je ostao najvie zapamen kao pjesnik. Sestra moja, ivot, napisana 1917., je nedvojbeno najutjecajnija zbirka poezije objavljena na ruskom jeziku u 20. stoljeu.

ZVONIMIR BALOG


Zvonimir Balog (Sveti Petar vrstec blizu Krievaca, 30. svibnja 1932.- Zagreb, 2. studenoga 2014.) poznati je hrvatski pisac za djecu. Roen je 30. svibnja 1932. godine u Svetom Petru vrstecu blizu Krievaca. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Studirao je pedagogiju. U ivotu je radio puno poslova, a neki od njih su: administrator, pipniar, dekorater, nastavnik, predava na Pedagoškoj akademiji, urednik asopisa, televizijski urednik i drugo. Osim što je pisac, on je slikar, kipar i ilustrator. Napisao je šezdesetak knjiga za djecu i odrasle, a i autor je nekih antologija. Knjievno djelo Zvonimira Baloga poznato je i itateljima izvan Hrvatske. Tekstovi su mu prevedeni na devetnaest jezika.