Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Lansirana NASA-ina svemirska misija Gemini 4 - 03.06.1965.
3. lipnja 1965. godine lansirana je NASA-ina svemirska misija Gemini 4, prva viednevna misija amerikih astronauta tijekom koje je izvedena i prva amerika svemirska etnja. Projekt Gemini sastojao se od ukupno 10 letova, a bio je sloeniji od prethodnog projekta Mercury zbog potrebe razvoja novog astronautskog odijela koje je bilo namijenjeno za izlazak u svemir. Nova NASA-ina odijela sastojala su se od mrenog zatitnog sloja od teflonskog najlona koji je prekrivao osnovni najlonski zatitni sloj, a njima je poveana mobilnost tijela i udobnost nuna za viednevne misije. Astronaut Edward White II. Bio je prvi ameriki astronaut koji je izveo svemirsku etnju (EVA), svega nekoliko mjeseci poslije Rusa Leonova.
Zato u mrtvom moru nema riba?
"To je najnie ulegnue na Zemlji. Dubljina Mrtvog mora iznosi 400 m. U njega se uliva reka Jordan i neke druge reice. Iako pritoke jezera donose dnevno po 6/4 milijuna tona vode, koja bi koliina morala svake godine da podigne visinu jezerske vode za 6 m, ipak se ona u toku godina zbog jakog isparivanja snizila."
ADRIAN CONAN DOYLE
Adrian Malcolm Conan Doyle (Crwoborough, 19. studeni 1910. - eneva, 3. lipanj 1970.) je bio najmlai sin A. C. Doylea i njegov literarni nasljednik. Adrian je opisan kao trka, igra, istraiva i pisac. Roen je u mjestu Crwoborough (Engleska), a umro je u enevi (vicarska). Ili sam ili pod koautorstvom s piscem Johnom Carrom nastavio je pisati o Sherlocku Holmesu. Motiv mu je bio da dovri oeve prie, one koje on nikad nije napisao. Prie su napisane 1952 i 1952, a izdane su tek kasnije. Godine 1954. izlazi zbirka pria Pothvati Sherlocka Holmesa. I drugi autori su pisali o Sherlocku Holmesu na temelju drugih pria.
ALLEN GINSBERG
Allen Ginsberg (03.06.1926., New Jersey, USA - 05.04.1997., New York City), ameriki pjesnik.Najistaknutiji pjesnici Beat Generacije bili su Allen Ginsberg i Peter Orlovsky. Nalazili su inspiraciju u mudrosti istonjakih kultura i koristili svoju poeziju kao prosvjed protiv rata u Vijetnamu i svih ratova openito. Njegov doivotni partner bio je Peter Orlovsky, ameriki pjesnik. Roen je u idovskoj obitelji u Newarku (New Jersey) a odrastao blizu Petersona. 1943. godine zavrio je Eastside High School. Pohaao je Montclair State College prije nego to je dobio stipendiju za Columbia University. Pisao je za Columbia Review knjievni asopis, Jester humoristini asopis te dobio Woodberry Poetry Prize. Bio je veliki oboavatelj djela Jacka Kerouaca.