Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Tiskan Senjski glagoljski misal - 07.08.1494.
Dana 7. kolovoza 1494. Blaž Baromić je dovršio prvo djelo senjske tiskare "Senjski glagoljski misal", drugo izdanje glagoljskog Misala po zakonu rimskoga dvora. U kolofonu Misala navodi se da su mu u tome poslu pomagali Silvestar Bedričić i Gašpar Turčić. Budući da je Baromićevo ime bilo napisano na prvome mjestu, pretpostavlja se da je on najzaslužniji za osnivanje tiskare i tiskanje knjiga. Ipak, činjenica da se uz njega u radu tiskare spominju i druga imena, govori nam da on u svome radu nije bio usamljen i da je prednosti tiskarstva prepoznao širok krug ljudi u Senju. Svake godine od 1997. godine Matica hrvatska u Senju organizira simpozij grafičara Blaž Baromić u spomen na Senjski glagoljski misal, prvu hrvatsku knjigu tiskanu na hrvatskom tlu za koju znamo tko ju je tiskao, kada se to i gdje dogodilo.
Dr. EDVIN FERBER i Dr. BRANKO PLEŠE: ŽIVEŽNE NAMIRNICE I ZDRAVLJE
"Dokazana je činjenica, da postoji izvjesna veza između hrane i zdravlja čovjeka. Ta se veza očituje u raznim oblicima. Uslijed manjkave ili nepravilne prehrane javljaju se bolesti, koje zovemo deficitarnim bolestima, jer nastaju kao posljedica pomanjkanja nekih temeljnih prehrambenih tvari (bjelančevina, vitamina, minerala). S druge strane možemo živežnim namirnicama unijeti u tijelo uzročnike raznih zaraznih bolesti, ili otrova, koje ti uzročnici izlučuju, te čovjek uslijed toga obolijeva pod manje ili više teškom slikom bolesti."
Kako su izvagali Zemlju
"Čim ste pročitali ovaj naslov, posumnjali ste da je to moguće! Nije nego, ni manje brdo, a kamo li goru, nismo u stanju da stavimo na vagu, a da i ne govorimo o Zemlji! Zemlja ima ekvatorski promjer od 12 757 kilometara i nema vage, koja bi je izmjerila, tako nam izgleda. Međutim, ima vage, koja može izvagati i Sunce, a kamo li ne bi Zemlju. Težina Zemlje nađena je proračunom. Da izvršimo ovaj proračun. Ali najprije da utvrdimo što je »težina«."
RABINDRANATH TAGORE
Sir Rabindranath Tagore (Bengalski: Rabindranath Thakur, Kalkuta, 7. svibnja 1861. - Kalkuta, 7. kolovoza 1941.) je bio indijski pjesnik, skladatelj i dramaturg. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913. Sin hinduističkog filozofa i vjerskog mistika Devendranaha. Bengalski prozni i dramski pisac, skladatelj. Najcjenjeniji kao pjesnik (poetska zbirka "Pjesma dara i žrtve"). Promotor indijske kulture na Zapadu i zapadne u Indiji. Američki pjesnik Pound usporedio ga je s Danteom.
NIKOLA PULIĆ
Nikola Pulić (Bićine, 07.08.1926. - Zagreb, 01.01. 2006. )bio je hrvatski književnik. Rodio se u Bićinama 1926., nedaleko od rijeke Krke i Prukljana gdje je proveo djetinjstvo. Rodni kraj napustio je za vrijeme rata, ali životna nit neraskidivo ga veže za zavičajem. Nakon rata došao je u Zagreb gdje je djelovao kao profesionalni književnik. Pisao je romane, pripovijetke, putopise, drame i filmske scenarije. Uz brojne knjige za odrasle, objavio je i niz knjiga za mladež. Dobio je nagrade "Grigor Vitez" za romane ˝Posljednja igra˝ i "Ključić oko vrata", te nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić" za romane "Mlakarova ljubav" i "Strah me,mama".