Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
DAN MAČAKA
Dan mačaka počeo se obilježavati 1990. godine kada su organizirani i prvi prosvjedi zbog nebrige o mačkama i zbog njihove eutanazije. Mačka je uvijek bila smatrana božanskom životinjom i bila je posebna za mnoge drevne civilizacije, osobito Egipćane. Tako su i mnogi pisci i umjetnici ove životinje koristili kao motive svojih djela, ali su im bile i dragi ljubimci.
Tlak svjetla
"Na osnovu čisto teoretskih razloga držali su dosad fizičari, da svijetle zrake, udarajući na neko tijelo, izvode na nj pritisak t. j. da ga odbijaju nekom malenom silom. Tako su na pr. izračunali, da tlak sunčanih zraka na 1 m2 Zemlji iznosi 1/2 miligrama; za cijelu Zemlju daje račun pritisak od 75000 tona, ali ova odbojna sila posve iščezava prema ogromnoj privlačivoj sili od 6 X 10 18 tona, kojom Sunce poradi gravitacije privlači Zemlju. "
HEINRICH HEINE
Heinrich Heine (Düsseldorf, 13. prosinca 1797. - Pariz, 17. veljače 1856.), njemački književnik . Najveći je liričar njemačkog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijesti i eseje. Bio je pjesnik široke popularnosti s mnoštvom učenika i imitatora posvuda u Europi. Njegova najpoznatija ostvarenja su: poetska zbirka ˝Knjiga pjesama˝, ˝Florentinske noći˝, ˝Njemačka - jedna zimska priča˝.
DAVOR GOBAC
Davor Gobac (Karlovac, 17. veljače 1964.), frontman rock-grupe Psihomodo pop. Kao trinaestogodišnjak svira u kultnoj grupi ˝Klinska Pomora˝ (svira se samo žestoki punk). 1983. godine dolazi u grupu Neron, koja ubrzo potom mijenja ime u Psihomodo pop. Autor je većine glazbe i tekstova i nameće se kao frontman. Veliki je poklonik i poznavaoc punk-glazbe, ali mu nije strana i ostala muzika. Velika ljubav također mu je slikanje. Ima osebujan stil i održao je već desetak izložbi, koje su bile jako posjećene. Originale ne prodaje, nego ih poklanja dobrim prijateljima, prodaje samo grafike i to skupo. Živi u Zaprešiću. 2007. sudjeluje u show-u HRT-a ˝Ples sa zvijezdama˝ u kojem se natječe s partnericom Tamarom Despot. Iz showa je izbačen 15.12.2007., tik prije finalne emisije, tako osvojivši treće mjesto.