Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Održan Krvavi sabor u Križevcima - 27.02.1397.
Krvavi sabor križevački povijesni je događaj koji se dogodio 27. veljače 1397., u kojemu je tadašnji hrvatsko-ugarski kralj Žigmund, na prijevaru pobio hrvatskog bana i prisutno plemstvo. Želeći pomirbu s hrvatskim velikašima, Žigmund saziva sabor u Križevcima i svima nazočnima jamči slobodan pristup. Pozvan je i ban Stjepan II. Lacković. Sabor se, po svemu sudeći, održao u Crkvi svetoga križa. Hrvatska je vojska ostala izvan grada, a ban Lacković, njegov sinovac Andrija i hrvatski plemići ostavili su oružje ispred mjesta održavanja skupa na kojemu uživaju kraljevu zaštitu. U burnoj raspravi koja je uslijedila, Mađari su optužili Lackovića poradi izdaje u bitci kod Nikopolja. Padaju teške riječi, počinje tučnjava, i kraljevi vazali potežu mačeve kojima su na očigled kralja, sasjekli bana Lackovića i sinovca Andriju te hrvatsko plemstvo.
clanak
Dan jagoda
U Americi se na današnji dan obilježava dan jagoda. Jagode su stigle iz Čilea u Ameriku 1750-tih godina. Biljka se relativno lako uzgaja, te uspijeva diljem cijelog svijeta. Ako ovo ljeto želite uzgajati jagode u svojem vrtu (ili na balkonu), osigurajte im puno sunca i pjeskovitog tla. Jagode su odlične same po sebi, no jako dobro se slažu i s jogurtom, sladoledom, umiješane u frape... Ako ste ljubitelj ovog voća, pridružite se slavlju i uživajte danas u ovom slatkom voću!
J. I. Pereljman: Zanimljiva astronomija
"Knjiga J. I. Pereljmana upoznaje čitaoca sa suvremenom astro-nomijom i njenim velikim naučnim tekovinama, ona priča na čaroban način o pojavama zvjezdanog neba, o zakonima gibanja Zemlje, Sunca, Mjeseca i svemira kao cjeline, S posve nove i neočekivane strane pisac prikazuje mnoge pojave, što nam se čine obične i svako-dnevne, te otkriva njihov stvarni smisao. Zadatak je ovoj knjizi da pred čitaocem razastre široku panoramu svemirskog prostora i divnih pojava, što se u njem zbivaju, te tako pobudi zanimanje za jednu od najprivlačljivijih nauka — nauku o zvjezdanom nebu."
clanak
Imaju li ribe sposobnost pamćenja?
"U Francuskoj su učinili ovaj pokus, da ustanove, jesu li ribe u stanju skupljati iskustva: U veliku staklenu posudu zatvoriše zajedno štuku i zlatnoga karasa..." Rezultate pokusa pročitajte u članku.
Autor0000011176
IRWIN SHAW
Irwin Shaw (27. veljače 1913 – 16. svibnja 1984) bio je američki dramatičar, romanopisac i filmski scenarist. Najpoznatiji je po romanima The Young Lions i Rich Man, Poor Man, koji su imali zapažene adaptacije na filmu, odnosno televiziji. Romani The Young Lions (1949) The Troubled Air (1951) Lucy Crown (1956) Two Weeks in Another Town Voices of a Summer Day Rich Man, Poor Man (1969/1970) (dijelovi prvi put objavljeni u Playboyu u nešto drukčijoj formi.) Evening in Byzantium (1973) Nightwork (1975) Beggarman, Thief (1977) The Top of the Hill (1979) Bread Upon the Waters (1981) Acceptable Losses (1982) Zbirke priča Sailor off the Bremen Welcome to the City Act of Faith Mixed Company Tip on a Dead Jockey Love on a Dark Street God Was Here, but He Left Early (1973) Short Stories: Five Decades (1978)
Autor0000009049
JOHN STEINBECK
John Steinbeck (Salinas, Kalifornija, 27. veljače 1902. - New York, 20. prosinca 1968.), američki romanopisac i novelist; analitičar društvenih suprotnosti u Americi; izraz mu je u tradiciji realističke naracije. Prikazivao je život eksploatiranih u vrijeme krize 30-ih godina 20. stoljeća. Osnovne teme su život skitnica, probisvijeta i seljaka, animalni porivi u čovjeku i pobune nonkonformističke mladosti, a u djelima se isprepleću naturalizam i humor. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1962. godine. Važnija djela: "Tortilla Flat" (1935.) "O miševima i ljudima" (Of Mice and Men, 1937.) "Istočno od raja" (East of Eden, 1952.) "Zima našeg nezadovoljstva" (The Winter of Our Discontent, (1961.) Travels with Charley (1962.)
Autor0000007518
SLAVKO ROZGAJ
Prvi hrvatski doktor astronomije dr. Slavko Rozgaj (1895.-1978.), rođen u Karlovcu, studirao je matematiku i fiziku u Zagrebu, a astronomiju u Pragu, gdje je diplomirao i doktorirao 1919. godine. Radio je kao profesor fizike, matematike, nacrtne geometrije i astronomije u gimnazijama u Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru i Zagrebu, kao i u građevinskoj tehničkoj školi i saobraćajnoj tehničkoj školi u Zagrebu. Od 1949. do 1953. godine Dr. Slavko Rozgaj je bio upravitelj Zvjezdarnice u Zagrebu. Kao kvalificirani astronom dr. Slavko Rozgaj nije nikada radio u znanstvenim ustanovama. Osobno se smatrao učiteljem astronomije.