Banner
Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli u mrežni katalog knjižnice Gimnazije Petra Preradovića, Virovitica! smile

Kako biste ostvarili mogućnost uvida u svoje korisničke podatke knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, ispunite obrazac na poveznici. Sa svojim se podacima možete prijaviti u sustav knjižnice Gimnazije Petra Preradovića na stranici kataloga knjižnice. Nakon što se prijavite, dobit ćete uvid u podatke te brojne mogućnosti:

Promjena osobnih podataka, pregled knjiga koje čitam, pregled pročitanih knjiga, pregled pročitanih knjiga po UDK, pregled pročitanih knjiga po predmetnim odrednicama, rezervacija knjiga, produljenje posudbe, novo za mene, upute za korisnika...

Nakon obrade vaših podataka, na Vaš će e-mail stići lozinka i korisničko ime uz pomoć kojih se možete prijaviti u sustav. Lozinku prilikom prve prijave možete promijeniti.

Za sva ostala pitanja, kontaktirajte knjižničara: knjiznica.gppv@gmail.com.

Novosti
Riječ mladih 2.0

Povodom Dana škole, 19. ožujka 2022. godine, iz dubokog sna budimo uspavanu tradiciju. smile Kako profesorica Zdenka Kos piše u knjizi 100 godina Gimnazije u Virovitici: "Od 1963. do 1974. godine izlazi učenički list Riječ mladih, "novine" više literarnog nego novinskog sadržaja. Izlazile su neprekidno kao podlistak Virovitičkog lista i to zahvaljujući ponajprije profesoru Martinu Baliću, a u zadnjim godinama profesoru Ivanu Zelebrzu koji su okupljali učenike u Literarnoj sekciji."

Nema boljeg povoda od Dana škole kako bismo pokrenuli Riječ mladih 2.0 - literarni kutak naših gimnazijalaca, ovoga puta u virtualnom obliku, u skladu s vremenom u kojemu živimo i novim navikama dijeljenja, komentiranja i lajkanja sadržaja. Riječ mladih će tako nakon gotovo pedeset godina zaživjeti u novom ruhu, a s ciljem objavljivanja literarnih radova naših učenika, kroz suradnju profesorica Vere Žužić, Sanje Srnak, Maje Bašnec i Jele Markušić te školskoga knjižničara Josipa Strije.

Posjetite naš literarni kutak, uživajte u divnim tekstovima, podijelite ih s poznanicima i prijateljima i tako budite podrška našim autorima. smile

Virtualni svijet korisnih informacija

Mali repozitorij, mala baza, mala mrežna priručna zbirka nastala je u jeku pandemije virusa COVID-19 s željom olakšanog korištenja mrežnih izvora - kako učenicima tako i nastavnicima.

Sadrži brojne izvore prema mrežnim rječnicima, enciklopedijama, atlasima, baza, almanasima, prevoditeljima... A možete je koristiti bilo kada. smile

Sve o školskoj knjižnici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica pronađite u novoj aplikaciji!

Napredovali smo od jednostavnih do zahtjevnijih brošura s uputama, preko tiskanog Vodiča kroz knjižnične usluge koji se na mrežne izvore spajao pomoću QR kodova, da bismo stigli do mrežnoga izdanja Vodiča te 2020. godine do prve aplikacije koja će vam pomoći u snalaženju s knjižničnim uslugama i izvorima, prostorom knjižnice i njezinim radom.

Aplikacija Knjižnica GPPV je na prvom mjestu namijenjena svim korisnicima usluga Knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a zatim i svim zainteresiranim prošlim i budućim korisnicima.

Aplikaciju ćemo redovno dopunjavati novim sadržajem, a ovu prvu verziju slobodno detaljno pregledajte i predložite promjene. Preuzeti je možete na poveznici

Vodič kroz baze podataka, digitalne zbirke i ostale izvore znanja dostupne na (hrvatskoj) mreži

Preuzmite novu verziju Vodiča kroz baze podataka, digitalne zbirke i ostale izvore znanja dostupne na (hrvatskoj) mreži! smile


Dobrodošli u mrežni katalog knjižnice Gimnazije Petra Preradovića, Virovitica! smile

Katalog je riječ grčkoga podrijetla  i znači popis ili nabrajanje. Knjižnični je katalog popis građe prikupljene na jednomu mjestu (u knjižnici, u kakvoj knjižničnoj zbirci ili u više knjižnica), ustanovljen na osnovi određenih, unaprijed utvrđenih kriterija.

Knjižnični se katalozi izrađuju da bi odgovorili na uobičajena pitanja koja korisnici postavljaju knjižnici, te da bi knjižničari mogli ustanoviti koju sve građu ima knjižnica. Korisnici obično postavljaju ova pitanja:

1)  Ima li knjižnica određenu publikaciju?
2)  Koja izdanja određene publikacije ima knjižnica?
3)  Koje publikacije određenog autora ima knjižnica?
4)  Koje publikacije iz određenoga stručnog područja ima knjižnica?
5)  Koje publikacije o određenom predmetu ima knjižnica?

KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE

  • pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...)
  • odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo
  • tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom
  • rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita
  • ako umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like')
  • velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT)
  • zbog lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju
  • nije preporučeno upisivati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi
Link 0

Virtualni školski knjižničar vam je na raspolaganju 24/7.  laughing

Link 1 TOP PONUDA! Što vam to nudimo za 0,00 kn?
TOP PONUDA! Što vam to nudimo za 0,00 kn?

Posebna akcija s ogromnim uštedama samo za vas! laughing Istražite cjelokupnu ponudu školske knjižnice u mrežnom katalogu!

IX. 2021. X. 2021. XI. 2021. XII. 2021. 

I. 2022. II. 2022. III. 2022. IV. 2022.

V. 2022.

Link 2 Sve o školskoj knjižnici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica pronađite u novoj aplikaciji!
Sve o školskoj knjižnici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica pronađite u novoj aplikaciji!

Napredovali smo od jednostavnih do zahtjevnijih brošura s uputama, preko tiskanog Vodiča kroz knjižnične usluge koji se na mrežne izvore spajao pomoću QR kodova, da bismo stigli do mrežnoga izdanja Vodiča te 2020. godine do prve aplikacije koja će vam pomoći u snalaženju s knjižničnim uslugama i izvorima, prostorom knjižnice i njezinim radom.

Aplikacija Knjižnica GPPV je na prvom mjestu namijenjena svim korisnicima usluga Knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a zatim i svim zainteresiranim prošlim i budućim korisnicima.

Link 3 Desiderata
Desiderata

Ako u katalogu školske knjižnice ili na policama ne pronalazite naslov koji biste voljeli posuditi, ispunite obrazac i upišite podatke o toj knjizi kako bismo je mogli nabaviti. U "popisu želja" - desiderati, možete provjeriti je li i kada je knjiga kupljena i dostupna u školskoj knjižnici.

Link 4

Biltene prinova možete potražiti i na Pinterestu! smile

2016./2017. 2017./2018. 2018./2019.

2019./2020. 2020./2021. 2021./2022.

Link 5 Na početku nove školske godine 2020./2021., započeli smo mali projekt izrade GPPV-baze
Na početku nove školske godine 2020./2021., započeli smo mali projekt izrade GPPV-baze

GPPV-baza kao digitalna baza poveznica prema sadržajima, novostima i člancima o Gimnaziji Petra Preradovića u drugim medijima i mrežnim izvorima može poslužiti svima kojima će informacije koje prikuplja biti zanimljive: učenicima, nastavnicima i ostalim korisnicima mrežne stranice škole.

Link 6 Za više informacije pitajte svojeg školskog knjižničara!
Za više informacije pitajte svojeg školskog knjižničara!

Aplikacija je namijenjena knjižničarima i korisnicima knjižnice koji nakon uspješne prijave u aplikaciji mogu pretraživati katalog knjižnice, vidjeti svoju digitalnu iskaznicu i svoj korisnički profil unutar kojega se nalazi prikaz knjiga koje se trenutno čitaju, arhiva posudbe, lista želja, rezervacije, preporuke. Mogu pregledavati tekuće novosti i događanja u knjižnici, te isto tako dostupan je web katalog i digitalna knjižnica.

Link 7 Facebook profil školske knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica
Facebook profil školske knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica

Posjetite nas na Facebooku, pošaljite poruku, rezervirajte građu za posudbu ili samo provjerite što je novo. wink

Izjava o pristupačnosti