Banner
Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica

Pretraživanje kataloga


Dobrodošli u mrežni katalog knjižnice Gimnazije Petra Preradovića, Virovitica! :)

Katalog je riječ grčkoga podrijetla  i znači popis ili nabrajanje. Knjižnični je katalog popis građe prikupljene na jednomu mjestu (u knjižnici, u kakvoj knjižničnoj zbirci ili u više knjižnica), ustanovljen na osnovi određenih, unaprijed utvrđenih kriterija.

Knjižnični se katalozi izrađuju da bi odgovorili na uobičajena pitanja koja korisnici postavljaju knjižnici, te da bi knjižničari mogli ustanoviti koju sve građu ima knjižnica. Korisnici obično postavljaju ova pitanja:

1)  Ima li knjižnica određenu publikaciju?
2)  Koja izdanja određene publikacije ima knjižnica?
3)  Koje publikacije određenog autora ima knjižnica?
4)  Koje publikacije iz određenoga stručnog područja ima knjižnica?
5)  Koje publikacije o određenom predmetu ima knjižnica?

Novosti
Podsjetnik - Kako rezervirati i posuditi knjigu u školskoj knjižnici?
Podsjetnik - Kako rezervirati i posuditi knjigu u školskoj knjižnici?

1. Pretražite katalog pa ako je knjiga dostupna, ispunite obrazac za rezervaciju: https://bit.ly/KGPPV-rezervacija. Knjigu možete posuditi drugi dan od 7 sati.

ILI!

2. Zapratite profil školske knjižnice na Facebooku i pošaljite poruku knjižničaru koji će provjeriti dostupnost knjige i javiti vam kada (najvjerojatnije odmah) je možete posuditi.

Preuzmite UDK raspored sati za novu nastavnu 2020./2021. godinu i naučite osnove UDK klasifikacije!

Znate li što je UDK? Nastala je s ciljem klasifikacije cjelokupnog ljudskog znanja, bez obzira na negov oblik, a osmilili su je krajem 19. stoljeća belgijski bibliografi Paul Otlet i Henri la Fontain. Jedna je od najčešće upotrebljavanih u Europi, u širokoj primjeni i u Hrvatskoj. UDK dijeli sveukupno ljudsko znanje na deset razreda, označenih brojkama od 0 do 9. Svaki se razred dijeli na deset podrazreda, koji se opet označuju brojkama od 0 do 9. Daljnjom je razradbom moguće izraziti sve specifične pojmove. Svaki je pojam moguće označiti (zamijeniti) jednom oznakom. Npr., oznaka za povijest će biti 94.

Preuzmite svoj raspored sati za novu nastavnu godinu (https://bit.ly/35gsMpz) i umjesto naziva predmeta, u svoj tjedni raspored sati upišite UDK oznaku! 🙂

Sve o školskoj knjižnici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica pronađite u novoj aplikaciji!

Napredovali smo od jednostavnih do zahtjevnijih brošura s uputama, preko tiskanog Vodiča kroz knjižnične usluge koji se na mrežne izvore spajao pomoću QR kodova, da bismo stigli do mrežnoga izdanja Vodiča te 2020. godine do prve aplikacije koja će vam pomoći u snalaženju s knjižničnim uslugama i izvorima, prostorom knjižnice i njezinim radom.

Aplikacija Knjižnica GPPV je na prvom mjestu namijenjena svim korisnicima usluga Knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a zatim i svim zainteresiranim prošlim i budućim korisnicima.

Aplikaciju ćemo redovno dopunjavati novim sadržajem, a ovu prvu verziju slobodno detaljno pregledajte i predložite promjene. Preuzeti je možete na poveznici

KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE

  • pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...)
  • odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo
  • tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom
  • rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita
  • ako umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like')
  • velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT)
  • zbog lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju
  • nije prporučeno upisivati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi
Link 0 Facebook profil školske knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica
Facebook profil školske knjižnice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica

Posjetite nas na Facebooku, pošaljite poruku, rezervirajte građu za posudbu ili samo provjerite što je novo. :)

Link 1 Na početku nove školske godine 2020./2021., započeli smo mali projekt izrade GPPV-baze
Na početku nove školske godine 2020./2021., započeli smo mali projekt izrade GPPV-baze

GPPV-baza kao digitalna baza poveznica prema sadržajima, novostima i člancima o Gimnaziji Petra Preradovića u drugim medijima i mrežnim izvorima može poslužiti svima kojima će informacije koje prikuplja biti zanimljive: učenicima, nastavnicima i ostalim korisnicima mrežne stranice škole.

Izjava o pristupačnosti