Obrtništvo u Varaždinu : izdanje povodom 100. godišnjice osnivanja ˝Zanatlijskog i pomoćničkog društva˝ preteče Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Obrtništvo u Varaždinu : izdanje povodom 100. godišnjice osnivanja ˝Zanatlijskog i pomoćničkog društva˝ preteče Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin / [tekst Damir Hrelja, Miran Bojanić Morandini ; fot. Damir Hrelja. -
Impressum
Varaždin : Vall 042, 2004. -
Materijalni opis
122 str. : ilustr. ; 31 cm. -

Predgovor
Kada smo prije dvije godine započeli pripremati proslavu povodom 100. godišnjice osnivanja moderne organizacije obrtništva u Varaždinu, naišli smo na nedostatak sustavnog i znanstvenog istraživanja ove tematike.
Odnos društva odnosno politike prema obrtnicima možda se najbolje ogleda upravo u činjenici da se u svim dosadašnjim izdanjima vezanim uz Varaždin uvijek naglašava važnost obrtnika u životu i razvoju grada, ali se obrtnici spominju u svega nekoliko anegdota.
Samozatajno, kako samo obrtnici znaju, krenuli smo u izradu ove Monografije sa željom da se na jednome mjestu obradi proteklih 100 godina organiziranog obrtništva. No, kako je tekst napredovao, kako su se otvarale nove i nove spoznaje i vraćala se izgubljena sjećanja, na kraju smo se zaustavili na knjizi koja je pred Vama.
Umjesto 100 obradili smo preko 800 godina.
Vjerujemo da je ovo početak i dobro ishodište na kojemu će se temeljiti sva buduća istraživanja, ali i vrednovanja obrtništva u razvoju grada i regije.
Monografija obraduje razdoblje od 1181. godine do danas.
To je za jednu ovakvu knjigu veliko povijesno razdoblje s mnoštvom podataka, pisanih dokumenata, fotografija i materijalnih izvora.
Najmanje stranica posvetili smo posljednjim godinama obrtništva, ne zbog lažne skromnosti, već zbog želje da o nama pišu i sude naša djeca.
Događanja proteklih godina nije nedostajalo, ali da bismo sagledali njihov pravi povijesni značaj, moramo se i povijesno odmaknuti.
Vjerujemo i nadamo se da je ovom vrijednom knjigom, iako sa zakašnjenjem, vraćen dug našim prethodnicima.
Stoga ostaje obveza obrtnika da u nekom sljedećem projektu skupe hrabrosti i nastave sa znanstvenim istraživanjem tamo gdje smo mi stali.
Budući da su na projektu Monografije i na projektu Obilježavanja obljetnice radili mnogi ljudi, koristim priliku da im se kao predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin najiskrenije zahvalim na nesebično uloženom trudu, znanju i vremenu.
Vladimir Habek

Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
B1328
U čitaonici!
334 OBRTN
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306