Banner
Point d.o.o.

Ambasadori svoga grada : zapisi o radu Kulturno-umjetničkog društva željezničara ˝Ivo Mikac˝ Varaždin.-

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Ambasadori svoga grada : zapisi o radu Kulturno-umjetničkog društva željezničara ˝Ivo Mikac˝ Varaždin.-
Impresum
Varaždin [etc.] : KUDŽ ˝Ivo Mikac˝ [etc.], 1981. -
Materijalni opis
80 str. : ilustr. ; 25 cm
Jezik
Hrvatski

Poslijeratni glazbeni život Varaždina nastavlja bogatu tradiciju, no prvenstveno se temelji na radu Muzičke škole koja godinama, bez prestanka, odgaja mlade svirače i plesače.
To je utjecalo na razvoj brojnih orkestara, kulturno-umjetničkih društava i drugih sredina, a između ostaloga osjetilo se to i u radu Narodnog kazališta »August Cesarec«.
Za potvrdu takvih činjenica dovoljno je istaknuti da je varaždinska Muzička škola još 1960. godine uvela kao obavezni predmet učenje sviranja tambure i harmonike.
Nesumljivo, odraz toga je rad niza kulturnih sredina ne samo u Varaždinu.
Uz to Muzička je škola u listopadu te iste godine osnovala Opću muzičku školu »Ivo Mikac« s ciljem da se veći broj građana školuje i dobije osnovnu glazbenu naobrazbu.
Uostalom, i tada, kao i danas, brojni glazbeni stručnjaci ove škole, kao i njezini đaci, dirigenti su ili članovi brojnih amaterskih sredina u gradu, posebno u limenoj glazbi i drugim sekcijama KUDŽ »Ivo Mikac«.
Sigurno je, ako nabrojimo da u 1981. godini u Varaždinu djeluju amaterske kulturno-umjetničke sredine kao RKUD »Sloboda-VIŠ«, Pjevački zbor Društva zanatlija KUDŽ »Ivo Mikac«, RKUD »Vilko Jurec - Varteks«, OKUD »Milica Pavlić - Kata« i KUD »Vama«, da možemo zaključiti da uz Muzičku školu i izuzetno razvijenu amatersku djelatnost, Varaždin s pravom nosi epitet »grada baroka, glazbe i cvijeća«.

Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
S1018
U čitaonici!
061 VUKOT amb
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306