Varkom [prijatelj građana i prirode]

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Varkom [prijatelj građana i prirode] / [autori Zdeslav Piasek ... [et al.] ; fotografije Darko Gorenak ... [et al.]. -
Impressum
Varaždin : Varkom, 2012. -
Materijalni opis
330 str. : ilustr. ; 33 cm. -
ISBN
978-953-57265-0-0
Jezik
Hrvatski

Stupanj razvijenosti društva od davnine se, među ostalim, mjeri i standardom komunalnih usluga u nekoj urbanoj sredini.
Potvrdu ovog navoda nije teško naći među starim Egipćanima, Grcima, ili posebice Rimljanima, koji su i u našim krajevima prije dvije tisuće godina gradili akvadukte, kana-lizacijsku mrežu i druge komunalne objekte što i danas ukazuje na tradicionalno visoku razinu urbanog življenja na ovim prostorima.
Promatrajući iz tog vremenskog kuta, pola stoljeća djelovanja Varkoma čini se kao kratki bljesak na brojevnoj crti povijesti ljudske civilizacije.
Ipak, i tih 50 godina postojanja komunalnog poduzeća Varkom obilježile su iznimno dinamične aktivnosti i stalna skrb o poboljšanju i unapređenju pružanja komunalnih usluga stanovnicima Varaždina i većeg dijela Varaždinske županije.
Povijest skrbi o komunalnim potrebama Varaž-dinaca, dakako, nije počela s Varkomom.
I ranije su postojale tvrtke i pojedinci koji su skrbili o
zadovoljavanju komunalnih potreba građana -urednosti gradskih ulica, opskrbi pitkom vodom, skupljanju smeća, održavanju tržnice...
No, od početka 1962. godine najvažnije se komunalne djelatnosti udružuju pod zajedničkim nazivnikom - Varkom.
U pet desetljeća postojanja tvrtka je doživljavala stalne mijene i razvoj.
Pravodobno i kvalitetno uvijek je reagirala na rastuće i sve zahtjevnije potrebe građana Varaždina i okolice za zadovoljenjem komunalnih usluga.
Stalno smo, unatoč poteškoća, gradili sustav vodovoda i odvodnje, podizali kvalitetu skupljanja i razvrstavanja komunalnog otpada, održavali dimnjake, gradili i održavali prometnice, ulice, trgove i pločnike, održavali urednost i rad gradske tržnice i sajmišta, te obavljali druge poslove.
Time smo znatno doprinijeli da je grad Varaždin danas, po višegodišnjim ocjenama stručnjaka, učestali dobitnik priznanja za najljepše uređeni grad kontinentalnog dijela Hrvatske, te ponosni nositelj Europskog srebrenog cvijeta za 2011. godinu.
Grad Varaždin tako je jedno od najljepših i najpoželjnijih odredišta za turistički posjet ili stalni život mnogih obitelji.

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
S1072
U čitaonici!
351.77 VARKO var
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306