Banner
Point d.o.o.

Jesti životinje

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2424
Naslov
Jesti životinje / Jonathan Safran Foer ; [prevela s engleskoga Ivana Galović]. -
Izdanje
1. izd. -
Impressum
Zagreb : Algoritam, 2012. -
Materijalni opis
295 str. ; 23 cm. -
Uputnica
ISBN
978-953-316-445-8
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: Eating animals.
Bilješke po poglavljima. - Kazalo.

Jeste li znali da se na farmama u piliće ubrizgavaju slane otopine kako bi meso koje se onda prodaje u dućanima izgledalo punije i bilo ukusnije? Znate li da se na farmama svinja praščićima čupaju zubi da bi ih se lakše hranilo, te da ih se kastrira, a oboje bez ikakve anestezije? Kako se u nekim postrojenjima životinje prije smrti muči bez ikakve potrebe, iživljavanja radi; neki su zaposlenici snimljeni kako bacaju, batinaju i nogom lupaju svinje; kako njima udaraju o betonski pod i mlate ih metalnim šipkama i čekićima.
Istragom je otkriveno kako neki radnici gase cigarete na tijelima svinja, udaraju ih grabljama i lopatama, guše ih i bacaju u septičke jame kako bi se utopile.
I dok zlostavljanje prije smrti prođu samo neke životinje, baš sve će biti uzgojene u katastrofalnim uvjetima, prije smrti će se nevjerojatno napatiti, a samo ubijanje neodoljivo podsjeća na masakr.
Sve će uzgojene životinje, ukratko, biti podvrgnute nevjerojatnoj muci i stresu.
I sve navedeno je samo vrh ledenog brijega zvanog uzgoj, klanje i prerada mesa koje se na kraju lanca nađe na našem tanjuru i u našim želucima.
Otkako se 2002. godine pojavio na književnoj sceni, Jonathan Šafran Foer ne prestaje iznenađivati javnost.
Njegova dva romana proglašena su književnim senzacijama i osvojila toliko književnih nagrada koliko prosječan romanopisac ne uspije niti s dvadeset, a s trećim napisanim djelom ponovno je uspio šokirati čitateljsku publiku i kritičare; radi se, naime, 0 memoarskim deset godina dugim istraživanjima 0 problematici mesojedstva.
U očekivanju rođenja svog prvog djeteta, Foer je odlučio sebi predstaviti sve argumente za i protiv vegetarijanstva kako bi odlučio koji je najbolji način prehrane za njegovu bebu.
Ono što je otkrio šokiralo je njega samoga, a šokirat će i svakog tko se upusti u čitanje ove knjige koja se čita poput najnapetijeg krimića.

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
B1571
U čitaonici!
316 FOER jes
ŽELJKA
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306