Banner
Point d.o.o.

Gospodarski vodič Županije varaždinske

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2542
Naslov
Gospodarski vodič Županije varaždinske / [urednik Krunoslav Čep] ; [suradnici na projektu Damir Grebenar...et al.]. -
Impresum
Varaždin : ˝K & A˝ Marketing, 1995. -
Materijalni opis
230 str. : ilustr. ; 24 cm
Uputnica

GOSPODARSTVO ŽUPANIJE VARAŽDINSKE
Županija Varaždinska obuhvaća sjeverozapadni dio Republike Hrvatske i u zemljopisnom smislu pripada Podravskom pojasu.
Na sjeveru je omeđena rijekom Dravom koja dijeli ovo područje od područja Županije Međimurske.
Sa zapada je omeđena obroncima Slovenskih gorica i Macelj Gore, na jugu Kalničkom Gorom, a na jugoistoku obroncima Kalnika.
Županija se rasprostire na području od 1.228 kvadratnih kilometara i oko 187.750 stanovnika, po čemu je jedna od najnapučenijih Županija u Državi.
Osnovnu strukturu prirodnih bogatstava čini poljoprivredno-zemljišni fond, značajni su hidroenergetski potencijali rijeke drave, a gotovo su neiscrpni izvori ljekovite termalne vode koja je i osnova za lječilišno-zdravstveni i rekreativni turizam.
Gospodarstvo Županije čini 1.300 poduzeća raznih tipova vlasništva i oko 3.500 obrtničkih radnji.
Od 26 općina i Grada Varaždina kao jedinice lokalne samouprave koje se nalaze u sustavu Županije Varaždinske, najvažniji gospodarski centar svakako je Grad Varaždin koji je u odnosu na druge općine središnje položen, a osim toga je kulturno povijesno i administrativno središte Županije Varaždinske.
Zatim slijede veća urbana i gospodarska značajnija mjesta kao što su Ivanec, Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice i LepoglaVa.
Agrarna prenapučenost, geografski i prometni uvjeti te postojeći prirodni resursi doveli su u Županiji Varaždinskoj do naglašenog razvoja radno-intenzivnih djelatnosti i grana industrije, osobito tekstilne, drvno-prerađivačke, kožarsko-obučarske, metaloprerađivačke, građevinarstva i industrije građevnog materijala.
Lovni, seoski i tranzitni turizam čine u novije vrijeme također značajan gospodarski potencijal Županije, a radi njihove promičbe i organiziranog pristupa na tržištu, osnovana je Turistička zajednica Županije, te Grada i nekih općina.
Cjelokupno gospodarstvo je izvozno orjentirano, a u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, industrija ostvaruje 85% izvoza.
....
Župan Županije varaždinske,
dr. Zvonimir Sabati

Osobe
Urednik
Ključne riječi
Inv.br
Info
Signatura
S1116
U čitaonici!
058 GOSPO
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306