Banner
Point d.o.o.

Veličanstvenih sedam ; Varaždin kolijevka jugoslavenskog rukometa

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Veličanstvenih sedam ; Varaždin kolijevka jugoslavenskog rukometa / Ivica Vukotić. -
Impresum
Varaždin : Društveno poduzeće ˝Sloboda˝, 1990. -
Materijalni opis
82 str. : ilustr. ; 22 cm
Jezik
Hrvatski

riječ autora

Pred vama je knjiga s kojom varaždinski rukometaši žele obilježiti 60-obljetnicu igranja prve utakmice u svom gradu, a ta prva utakmica ujedno je bio i prvi javni nastup rukometaša u Jugoslaviji.
Bilo je to 29. svibnja 1930. godine kada je izuzetni gimnazijski profesor Zvonimir Suligoj pridonio da jugoslavenski sport povijesno u svoju porodicu upiše još jedan, zemlji tada nepoznati sport.
Rukomet je zahvaljujući Danci Holgeru Nielsenu krajem 19. stoljeća krenuo u osvajanje globusa.
Povijesne činjenice potpuno su na strani razvijanja ove igre, no i u Varaždinu se 1989. godine susrećemo zahvaljujući gimnazijskom nastavniku (Bučarovom učeniku) Ljudevitu Filipcu sa sportom »rukomet«.
Nažalost, nije poznato o kakvom se »rukometu« radi, no zapisi i fotografije iz 1908. godine sasvim jasno ocrtavaju školsko dvorište na kojem su golovi.
Ipak, sportski povjesničari tu igru ne priznaju kao preteču rukometa, baš kao što ne priznaju niti hazenu u rukometnoj porodici kao svoju prethodnicu ili, barem, kao temelj na kojem je izrastao sport koji 1990. godine u sastavu Međunarodne rukometne federacije (IHF) ima više od stotinu članica.
Tako je tek 1930. godine utemeljila rukomet u sportsku povijest Jugoslavije, a Suligoj i varaždinski gimnazijalci dobivaju počasno mjesto.
Od tog povijesnog datuma rukomet se u Varaždinu izuzetno razvijao, a grad i njegov Rukometni savez dobivaju počasno mjesto u jugoslavenskom rukometu.
Jugoslavenski rukomet opet uživa svjetski glas i ugled, baš kao što i priliči svjetskim i olimpijskim prvacima u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Iz podeblje knjige »plavog« rukometa pokušao sam izvući istaknute, mojih »Veličanstvenih sedam«.

Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
S1146
U čitaonici!
796 VUKOV vel
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306