Banner
Point d.o.o.

Crvena soba : roman iz kineskog ranog doba Cing

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2791
Naslov
Crvena soba : roman iz kineskog ranog doba Cing / Hsie Kin Cao ; [prev. s njemačkog i pogovor Vladimir Kovačić]. -
Impressum
Zagreb : Zora, 1959. -
Materijalni opis
619 str. ; 22 cm. -
Jezik
Kineski
Napomena
Prijevod djela: Der Traum der roten Kammer.

Crvena soba koja je u cijelosti objavljena tek g. 1791., klasično je književno djelo iz ranoga doba kineske dinastije Cing i smatra se jednim od vrhunaca stare i vrlo profinjene kineke umjetničke proze.
Autor Crvene sobe je Cao Hsie Kin (1719—1763), razmaženi potomak visoko kulturnoga i veoma bogatoga mandarinskog roda, koji je stekao imetak unosnim i nasljednim položajem carskih komornika za svilu u pokrajini Kiang su.
Roman Crvena soba pokazuje život, sjaj, razvrat, rasulo i pad staroga kineskog kneževskog roda Kia, koji u doba prastarog feudalizma i carstva stoji na vrhovima kineske aristokracije.
Radnja romana događa se od g. 1729. do 1737. u Pekingu.
Kao grandiozna historijska freska, stoji u ovom djelu pred nama život, bogatstvo i razvrat stare feudalne Kine u bezbroj varijacija.
U upravo veličanstvenoj, epski širokoj i raspjevanoj radnji, a opet snažnoj, funkcionalnoj i logičnoj kompoziciji ovoga djela, u kojemu je svatko, pa i najsporednije lice ne samo reljefno postavljeno, nego i čvrsto povezano s cjelinom, vidi se i osjeća genijalna ruka velikog majstora.

Osobe
Autor teksta
Urednik
Prevoditelj
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
B1784
U čitaonici!
895.1-3 CAO crv
IVA
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306