Banner
Point d.o.o.

Zavičajnici grada Vinkovaca : 1909.-1945.

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Zavičajnici grada Vinkovaca : 1909.-1945. / prepisao i priredio Stjepan Prutki ; [prevoditelj sažetka na njemački jezik Snježana Babić]. -
Impressum
Vukovar : Državni arhiv u Vukovaru, 2011. -
Materijalni opis
405 str. : ilustr. ; 24 cm. -
ISBN
978-953-56008-4-8
Digitalizirana knjiga - Original iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

RIJEČ UREDNIKA

Objavljivanjem prijepisa četiriju knjiga imenika (zapisnika) zavičajnika upravne općine i grada Vinkovaca Državni arhiv u Vukovaru, kao matični županijski arhiv, nastavlja objavljivati vrijedno arhivsko gradivo s područja Vukovarsko-srijemske županije.
Riječ je o evidencijama osoba (kućedomaćina i članova njihovih obitelji) koje su u razdoblju od 1909. do 1945. godine pripadale općini i gradu Vinkovcima, odnosno na spomenutom području uživale zavičajno pravo.
Ono se u prvom redu ogledalo u činjenici da je onaj tko ga uživa na području pojedine općine (grada) vlastan slobodno boraviti, i kad osiromaši, tražiti od nje opskrbu, što se priznavalo i potvrđivalo izdavanjem domovnice.
Imenici zavičajnika o upisanim imateljima zavičajnoga prava uglavnom su sadržavali sljedeće podatke: kućni broj, ime i prezime kućevlasnika i članova njegove obitelji, zanimanje kućevlasnika, nadnevak rođenja i smrti kućevlasnika i članova njegove obitelji te spol.
Unatoč većem broju upravnih općina koje su postojale na području županjskog, vinkovačkog, vukovarskog i iločkog kotara onodobne Srijemske županije, kao i činjenici daje obveza vođenja evidencija (imenika) općinara zavičajnika u općinama propisana zakonima iz 1863., odnosno 1880. godine, Državni arhiv u Vukovaru posjeduje imenike zavičajnika samo za tri upravne općine s područja današnje Vukovarsko-srijemske županije: Vinkovci, Ilok i Tordinci.
Evidencije su vođene tijekom prve polovice 20. stoljeća.
Stoga sačuvani imenici vinkovačkih zavičajnika tim više predstavljaju važan povijesni izvor koji značajno upotpunjuje dosadašnju sliku o društvenim, demografskim, gospodarskim, pa i vjerskim prilikama u Vinkovcima s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Poradi svoje povijesne vrijednosti oni su korisni povjesničarima i istraživačima, ali i općenito svim zainteresiranima za našu zavičajnu prošlost.
...

Osobe
Prevoditelj
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X1282
U čitaonici!
929(497.5 Vinkovci) ZAVIČ
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306