Ob uzgoju : misli

E-građa, knjige
Naslov
Ob uzgoju : misli / Nikola Tomaseo ; s talijanskoga preveo Skender Fabković. -
Impressum
Zagreb : nakladom Hrvatskoga pedagogijskoga-književnoga sbora, 1887 (Zagreb : knjigotiskarski i litografijski zavod C. Albrechta)
Materijalni opis
212 str. : portr. autora ; 19 cm. -
Jezik
hrv, ita
Napomena
Bilješke uz tekst. -
Digitalizirana knjiga - Originalni dokument u Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Pripomenak piščev.

Mnogo se pisalo ob uzgajanju, a još više o podučavanju u svih dobali; u naše doba možda više nego ikada prije.
S jedne strane to neznači dobro al opet tu ima i dobra, tko ga posmotri valjano.

Nije dobro, u koliko se dokazuje, da uspjeh nije prema ideji, da i same misli nisu zrele:, a dobro je. u koliko se kaže žudnja za boljim, u koliko nada i nastojanje..

I ja pisah mnogo o.tom, ako ne možda i odviše toga nu blagost, kojom biše prihvaćene moje rieči, pak znamenitost sadržaja svjetliju mi, da posakupim onu množinu te ju složim u stručak, gdje se ne će ponavljati jurve rečena, već se pokazati, — u koliko se to može, — u novom svjetlu i spoju.

Tuj ću se dotaći nekojih pitanja, što jih je novi položaj Italije stavio na ogled, dotaći se jih načinom, da će već i sama kratkoća probuditi duh zdravo mislećega čitatelja, te ga dovesti, da si sam slobodno razrieši stvar.

U tom je dobro, što ga ima kratkoća, što ne izbjegavajuć ni tankoće, ni žestine čustva, ni vrline sloga utisne što življe pojmove u pamet onomu, koj bi bio dobra pera koj bi imao tančine i čustva; pak onda kratkoća dopušta slobodu svakomu umu, da si razloži stvar svojim razumom.
U toj će se knjižici sastati nekoje stavljene s novimi, pak iznovice razjašnjene istim redom, — osim, što će biti u njih ploda od moga slaboga izkustva upozoriti će se drugi na bolje proučanje naravi ljudske za njegova djetinstva.
S takova proučanja, — do sada i odviše zanemarena, — vještina obučavanja i uzgajanja može se jedino nadati poboljšici.
Takovo opažanje pomaže, te se mogu motriti stvari duše i srdca s razna gledišta; tako se čitatelj oslobadja mahnitosti sustava, koju sliedom sliedi toli u pedagogiji koli u književnosti drugoj, u medicini, u politici nemila nesgoda, poznata obćim imenom »pedanterija«.
Pak s toga, ako se pričinja, da su koja tih načela naproti postavljena prijašnjim i sliedećim, to valja opaziti, da naproti položena nisu protuslovja, pak da jih nebilježim slučajno možda.

Kada bih mogao osposobiti svoje misli raznoliko, to bih bio stalan, da sam tim ujedno vršio ljubeznivost i da
sam tim učinio samo uslugu jedinstvu ideje bolje, nego li bih bio strogom teorijom.

N. Tommaseo.

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Inv.br.
Info
Signatura
X1480
U čitaonici!
37.01 TOMAS ob
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306