Učiteljsko pitanje u Hrvatskoj

E-građa, knjige
Naslov
Učiteljsko pitanje u Hrvatskoj / Josip Binički. -
Impressum
Zagreb : Tisak C. Albrechta (Maravić i Dečak), 1910. -
Materijalni opis
80 str. ; 23 cm
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Originalni dokument u Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

PREDGOVOR.

Povodom što se raspravlja o pravnim odnošajima hrv. pučkoga učiteljstva, šaljem u svijet ovu knjigu.
Djelo sadržava napredne misli, koli hrvatskih učitelja, toli i učitelja i velikih mislioca mnogih naroda i vjekova.

Ovu radnju namjenjujem nesamo pedagozima, već i našim hrvatskim političarima i državnicima, pa zato sam živo istaknuo ideale hrv. pučke škole i učiteljstva, i pomno poredio s idealima učiteljsva u kulturnim državama.
Sve sam pako obrazložio matematičnim i grafičnim tabelama i računima, pa će se hrvatska javnost moći lako uvjeriti, što vrijedi škola i učiteljstvo svakom narodu, ali i ujedno što traži svako učiteljstvo od svoga naroda, da može uspješno izvršivati velike dužnosti učiteljske.

Nisam posebno raspravio i načela o nadzoru i upravi pučkih škola, a to zato, što su »Savezove« rezolucije tako jasne, da se u njima zrcali potpuno napredno mišljenje hrv. učiteljstva.
Radi se naime u svemu kulturnom svijetu, da se pučka škola riješi nepozvanih faktora i postavi na što samostalniji temelj, a drugačije ne može misliti ni hrvatsko učiteljstvo, koje je uvijek zastupalo
napredne ideje.

Tako isto nisam, iz taktičnih razloga, navađao i vrela, iz kojih bi se imala povisiti učiteljska beriva, jer je to posebna dužnost države i naših državnika, koji će najbolje znati, kako će i kojim načinom namiriti prosvjetne potrebe.

Međutim sam ja i ta vrela ozbiljno proučavao i svoje mišljenje mjerodavnim faktorima prigodom ankete o uređenju učiteljskih beriva priopćio, pa smo i u tom pogledu izvršili svoju učiteljsku dužnost.
...

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X1484
U čitaonici!
371 BINIČ uči
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306