Banner
Point d.o.o.

Povezanost radne motivacije studenata medicine i sklonosti varanju tijekom studiranja : doktorska disertacija

Fakulteti, doktorske disertacije Vrsta gradje
Naslov
Povezanost radne motivacije studenata medicine i sklonosti varanju tijekom studiranja : doktorska disertacija / Varja Đogaš ; [mentorica Ana Jerončić]. -
Impresum
Split : V. Đogaš, 2015. -
Materijalni opis
73 lista : graf. prikazi u bojama ; 30 cm + 1 optički disk. -
Uputnica
Jezik
hrv, eng
Napomena
Na vrhu nasl. str.: Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet.
Bibliografija: listovi 65-68. - Summary.

Sažetak

Akademsko varanje na medicinskim fakultetima snažan je prediktor disciplinskih mjera koje se pokreću protiv liječnika/ca, tijekom njihovih profesionalnih života.
Prema General Medical Council-u iz Velike Britanije, akademsko varanje jedna je od najčešćih stavki koja zabrinjava kad se procjenjuje sposobnost za rad studenata medicine.
Cilj ove disertacije bio je procijeniti široki raspon individualnih i situacijskih čimbenika koji bi mogli utjecati na pojavnost i/ili učestalost akademski nedoličnog ponašanja pri medicinskim fakultetima i ponuditi model za predviđanje studentskog varanja.

Istraživanje je bilo provedeno u tri koraka i sastojalo se od tri studije.
U prve dvije preliminarne studije, s pomoću posebno izrađenog upitnika bilo je anketirano 600 studenata (od kojih je prikupljen 591 valjano odgovoreni upitnik ili 98,5%) Medicinskog fakulteta u Zagrebu s 1., 3. i 6. godine studija medicine (za usporedbu studenata različitih godina studija s istog fakulteta) te 610 studenata (od kojih je prikupljeno 594 valjano odgovorenih upitnika ili 97,4%) 1. godine studija Sveučilišta u Mostaru za usporedbu studenata medicine i nemedicinskih studija.
Upitnicima su se prikupljali podatci o: studentskoj sklonosti sudjelovanju u akademski nedoličnom ponašanju pri čemu bi uplitali i nekoga drugoga u takvo ponašanje, njihovoj sklonosti traženju osobnih materijalnih usluga od drugih te njihovoj motivaciji za rad/studiranje.
Također su prikupljeni i podatci o dobi studenata, spolu, godini studiranja, prosjeku ocjena i (ne)ponavljanju godina tijekom studiranja.
U trećoj studiji taj isti upitnik podijeljen je uzorku od 1409 studenata medicine (od kojih je prikupljeno 1373 valjano odgovorenih upitnika ili 97,4%) u Hrvatskoj (hrvatski studenti i strani studenti podrijetlom iz zapadnih zemalja EU), Bosni i Hercegovini te Makedoniji za usporedbu studentskih sklonosti u (ne)akademskom ponašanju i njihove motivacije za rad/studiranje u različitim zemljama.
...

Osobe
Autor teksta
Inv.br
Info
Signatura
X1590
Dostupno
D 2015 ĐOG
X1591
U čitaonici!
D 2015 ĐOG
Ukupno: 2
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306