Mikroekonomija

E-građa, knjige
Naslov
Mikroekonomija / Robert S. Pindyck, Daniel L. Rubinfeld ; prevoditelji Sanja Suman ... [et al.]. -
Izdanje
5. izd. -
Impressum
Zagreb : Mate, 2005. -
Materijalni opis
XXIX, 707 str. ; 26 cm. -
ISBN
953-6070-99-5
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: Microeconomics.

Za studente koje zaista zanima kako svijet funkcionira, mikroekonomija je jedno od najzahvalnijih i najzanimljivijih područja koje mogu studirati.
Dobro vladanje mikroekonomijom ključno je za menadžersko odlučivanje, za kreiranje i razumijevanje državnih politika i općenito za razumijevanje kako moderno gospodarstvo funkcionira.
Napisali smo ovu knjigu o mikroekonomiji zato što vjerujemo da studentima treba približiti nove teme koje su posljednjih godina zauzele središnje mjesto u mikroekonomiji - teorije igara i konkurentne strategije, uloga nesigurnosti i informacija, analiza određivanja cijene od strane tvrtki koje posjeduju tržišnu moć.
Također smo osjećali da studentima treba pokazati kako mikroekonomija može pomoći pri razumijevanju onog što se događa oko nas i kako se mikroekonomiju može iskoristiti kao praktično oruđe prilikom donošenja odluka.
Mikroekonomija je važno i dinamično područje, ali studentima treba ukazati na njenu relevantnost i korisnost.
Ono što studenti žele i trebaju je solidno razumijevanje kako se mikroekonomiju može primijeniti izvan učionice.
Peto izdanje Mikroekonomije odgovara na ove izazove tako Što sadrži teoretske matematičke postupke koji su relevantni i lako primjenjivi u procesu donošenja odluka, kako od strane menadžera, tako i prilikom donošenja državne politike.
Ovaj naglasak na primjenjivost postignut je i uključivanjem 107 opširnih primjera koji obrađuju teme poput analize potražnje, troška i tržišne efikasnosti, strategije određivanje cijena, odluke o ulaganju i proizvodnji i analiza državne politike.
Upravo zbog važnosti koju pridajemo ovim primjerima, oni se nalaze unutar samog teksta. (Potpun popis primjera nalazi se u sadržaju na stranicama ix-xxii.)
Peto izdanje Mikroekonomije pokriva dramatične promjene do kojih je na ovom polju došlo posljednjih godina.
Postoji rastući interes za teoriju igara i strateške međuodnose tvrtki (12. i 13. poglavlje), za ulogu i važnost nesigurnosti i asimetričnih informacija (5. i 17. poglavlje), za strategije određivanje cijena tvrtki koje posjeduju tržišnu moć (10. i 11. poglavlje), te za kreiranje mjera koje će se efikasno nositi s eksternalijama poput zagađenja okoliša (18. poglavlje).
Ove su teme, kojima je većina knjiga tek nedavno posvetila pozornost, ovdje podrobno obrađene.
Iako Mikroekonomija pokriva široko područje i sadrži aktualne teme, to ne znači da je teška ili ˝za napredne˝.
Trudili smo se izloženo gradivo bude jasno, zanimljivo i privlačno.
Čvrsto vjerujemo da bi učenje mikroekonomije trebalo biti ugodno i poticajno.
Nadamo se da ova knjiga odražava to vjerovanje.

Inv.br.
Info
Signatura
X1666
U čitaonici!
330.101.542 PIN M
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306