Stari Slaveni : povjesničke crtice : od 500 god. prije Krista do 500 god. poslije Krista

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Stari Slaveni : povjesničke crtice : od 500 god. prije Krista do 500 god. poslije Krista / po najboljim našim piscima sastavio Julije Gollner. -
Impressum
Zagreb : Društvo sv. Jeronima, 1898. -
Materijalni opis
122 str. ; 22 cm. -

PREDGOVOR.
Naši vrijedni povjesničari sakupiše u svojim djelima lijepe i obilne podatke o životu, običajima i vjeri naših pradjedova, starih Slavena.
Nu ova su djela ponajviše izdanja naše dične i marne „Matice Hrvatske˝, te su već po svom općem sadržaju opredijeljena za srednje slojeve našega naroda, a po tom su malo poznata u nižim slojevima naroda.
Po mojem skromnom mnijenju svakako će biti korisno, ako se naš narod upozna sa starim Slavenima, da se tako barem ?% koji čas duhom prenese u ono pradavno doba, pa da vidi, s kakovim su se teškoćama i nezgodama imali boriti, kako su se mijenjale i usavršivale njihove uredbe, kako su uredili svoje domaće ognjište, kako su ustrojili vlast i državu, kako su vjeru imali, kakove običaje itd.
Odlučio sam s toga u ovom djelcu podat ei;enjenim čitaocima jasnu sliku o svem 07om.
Dakako, da tu nema ništa nova, i da bi se o tom predmetu dalo mnogo više napisati; al to bi možda učinilo cijelu sliku nejasnom, a i knjigu prevelikom.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
S1028
U čitaonici!
936 GOLLN STA
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306