Telegrafija : kronologija razvitka u svijetu u Hrvatskoj

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Telegrafija : kronologija razvitka u svijetu u Hrvatskoj / Vladimir Muljević. -
Impressum
Zagreb : Hrvatska zajednica tehničke kulture, 1998. -
Materijalni opis
92 str. : ilustr. ; 19 cm. -
ISBN
953-6091-14-3
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografija: str. 83-84. - Kazalo.

Predgovor
Kronologija odnosno ljetopis telegrafije ima zadaću da u obliku kratkih bilježaka dade prikaz o razvitku načina, pa zatim tehnike prenošenja poruka i vijesti na što veće udaljenosti°
Već od pradavnih vremena ljudi su imali potrebu da prenose obavijesti ili poruke primjenom optičkih ili akustičkih postupaka – dimom ili zvukom.
Tako je trajalo sve do kraja XVlll. stoljeća, kada su zahvaljujući otkrićima u fizici nastala nova otkrića na području elektriciteta i magnetizma, i vrlo su brzo postala važnim dijelovima novih oblika tehničkih znanosti.
Ponajprije su u XIX. stoljeću kemičari, fizičari, te postupno i novi konstruktori, urari, mehaničari, pa zatim i inženjeri, dolazi li na posve nove zamisli o mogućnosti primjene elektriciteta, najprije statičkog, a poslije i galvanskih struja i elektromagnetizma, za prijenos vijesti uz pomoć žičanih vodova, a zatim i podzemnih, pa i podmorskih kabela, na sve veće pa i neograničene udaljenosti.
U ovoj su kronologiji navedene godine u kojima je nastalo neko otkriće ili konstrukcija telegrafa, a dani su i podaci, kojima raspolaže stručna i znanstvena literatura, o konstruktorima, izumiteljima, inženjerima i znanstvenicima, koji su bili nositelji razvoja telegrafije.
Posebno smo se pri razradi ove kronologije posvetili dogadajima i ljudima važnima za razvitak telegrafije odnosno brzojava u Hrvatskoj.
...

Osobe
Autor teksta
Inv.br.
Info
Signatura
S1466
Dostupno
621.39 MULJE tel
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306