Koštani i zglobni lues kod endemijskog luesa u Bosni

E-građa, knjige
Naslov
Koštani i zglobni lues kod endemijskog luesa u Bosni / Miroslav Delić i Ernest Grin. -
Impressum
Zagreb : Škola narodnog zdravlja, 1936. -
Materijalni opis
27 str. ; 25 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝METEL OŽEGOVIĆ˝ u Varaždinu.

ENDEMIJSKI SIFILIS U BOSNI.

Kliničke i epidemiološke osebine sifilisa, koji je raširen u velikom broju medju seljačkim stanovništvom Bosne, zaslužuju još i danas, da mu se dodijeli posebno mjesto u patologiji sifilisa.

Endemijski sifilis u Bosni ima svoje porijeklo sa istoka i donijeli su ga u te krajeve Osmanlije u drugoj polovini 18. stoljeća, ali je vjerojatno da su pored toga imali udjela u prenosu infekcije i pogranična sifilitična žarišta sjeverozapadnog dijela Bosne za vrijeme francuske okupacije hrvatske Krajine.

Mi ovdje nećemo iznositi opširno sliku endemijskog sifilisa, jer to nije svrha ovoga rada, nego ćemo spomenuti samo u kratko najhitnije činjenice, koje su potrebne za razumijevanje cijeloga problema.

Endemijski sifilis u Bosni prenosi se gotovo isključivo na vanspolni način i najčešće su bukalne infekcije.
Primarni afekti vide se dosta rijetko iako oni nesumnjivo postoje.
Najčešće se opažaju kao prve manifestacije ranog sifilisa lokalne papulozne eflorescence na raznim mjestima, a najčešće u ustima.
Univerzalni eksantemi naročito makulozni dosta su rijetki.
Teške destruktivne promjene sekundarnog sifilisa kako su još postojale prije 2—3 decenija danas su rijetke pojave.
Takodjer i recentne gumozne promjene koje su prije pretstavljale najčešću manifestaciju endem, sifilisa nisu ni izdaleka više tako obične.
Nema sumnje, da su te promjene u toku sifilisa nastale uslijed upliva specifične terapije, koja je iako nepotpuna, ipak dostajala da otkloni intenzivnije manifestacije na koži i sluznicama.
Najveći broj oboljelih nalazi se u latentnom stadiju.

Afekcije kostiju i zglobova naročito u kasnoj periodi sifilisa vide se osobito često kod oboljelih, koji nisu bili nikako pod uplivom specifične terapije, čini se, da je osteoartikularni sistem ostao u punom opsegu predilekciono mjesto za residualne spirohete kod endem, sifilisa.
...

Osobe
Inv.br.
Info
Signatura
X1169
U čitaonici!
616 DELIĆ koš
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306