Predavanje o cijepljenju protiv boginja

E-građa, knjige
Naslov
Predavanje o cijepljenju protiv boginja / Prof. Dr. E. Mayerhofer. -
Impressum
Zagreb : MINERVA Nakladna knjižara d.d., 1931. -
Materijalni opis
55 str ; 22 cm. -
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Opće bolnice Varaždin.

Predgovor

Prema shvaćanju nekih, osobito starijih, liječnika, može cijepljenje protiv boginja biti posve obična, dapače gotovo dosadna stvar, nekakav postupak, kojim se bave poglavito oblasti, općinski i vojni liječnici, ili epidemijski, školski i drugi službeni liječnici.

Ali za nas, dječje liječnike, znači to cijepljenje protiv boginja mnogo više negoli kakav obični liječnički zanat. Mi vidimo, što više, u cijepljenju protiv boginja liječnički postupak, kod kojega se može pokazati veza našeg liječničkog zvanja sa prastarom ljudskom kulturom.
Upravo kod cijepljenja imamo lijep primjer, na kojemu možemo pokazati velik i zanimljiv odlomak medicinske kulturne povijesti, a i liječničkog napretka.

Ali i različite praktične i teoretične grane moderne medicine našle su na području cijepljenja svoje polje rada i svoje probleme.
Tako učestvuju na pr. kod dobivanja limfe u modernim državnim zavodima ne samo medicinska tehnika i veterinarstvo, nego i bakteriologija i eksperimentalna patologija.
Nadalje ima klinička medicina da proučava normalni tok bolesti cijepljenja.
Upravo taj studij postao je za dječjeg liječnika vrlo zanimljiv zbog toga, što uz normalne prilike cijepljenici gotovo isključivo pripadaju dječjoj dobi.
Liječnik prouzrokuje svojim vlastitim činom bolest, naime bolest kravljih boginja.
Time dolazi upravo pedijater u položaj, gdje preuzima dužnost, da to oboljenje, koje je on sam prouzrokovao, što pomnije prouči.
...

Osobe
Autor teksta
Inv.br.
Info
Signatura
X532
U čitaonici!
616-036.22 MAYER pre
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306