Naše tehničke godine : prilog istraživanju razvoja tehničke kulture na području Varaždinske županije

E-građa, knjige
Naslov
Naše tehničke godine : prilog istraživanju razvoja tehničke kulture na području Varaždinske županije / [uredništvo Drago Labaš, Josip Levatić, Ivan Vrbanić]. -
Impressum
Varaždin : Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije, 2005 : Tiskara Varteks. -
Materijalni opis
305 str. : ilustr. (pretežno u bojama) ; 25 cm
ISBN
953-6964-16-3
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

PREDGOVOR

Povodom desete obljetnice od osnivanja Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije (1994 - 2004.) i Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina (1995 - 2005.) u samostalnoj državi Hrvatskoj, ovo je pokušaj da se najednom mjestu dobronamjernim čitateljima prikaže razvojni put i rezultati zajednica, društava i klubova koji se bave tehničkom kulturom.
Odmah na početku treba naglasiti da je ovo samo jedan od mogućih priloga koji svjedoči da se i na području Varaždinske županije tehnika i tehnička kultura počela razvijati odmah nakon Drugog svjetskog rata, a neki pokazatelji govore i znatno ranije.
Ova knjiga u nekim dijelovima zadire i u rezultate ostvarene početkom 2005. godine.
Knjiga, koja je pred vama, nastala je kao rezultat rada zaljubljenika u tehniku i tehničku kulturu koji su prikupljali materijale i oblikovali ih u razumljive tekstove.
Tekstove su pripremili članovi udruga na temelju sačuvane i dostupne dokumentacije.
I fotografije, koje upotpunjuju opći dojam razvoja tehničke kulture na ovim prostorima, su prikupljene od amatera.
Stoga očekujemo dobronamjerne kritike i sugestije kako bi u nekoj budućnosti nova knjiga o razvoju tehničke kulture na području Varaždinske županije bila potpunija.
Brojni aktivisti, što je vidljivo u svim prilozima ove knjige, godinama su radili samostalno, u klubovima, društvima i zajednicama tehničke kulture, uz više ili manje vidljive rezultate.
Kao samozatajni pripadnici svojih udruga nisu štedjeli truda i vremena da sami stvaraju, da se natječu, da svoje znanje prenose novim generacijama.
I tako iz godine u godinu.
O Varaždinu, Ludbregu, Ivancu, Novom Marofu i čitavoj Varaždinskoj županiji čulo se i vidjelo u svim drugim sredinama u bivšoj državi, a naročito u Hrvatskoj.
Brojni su primjeri postignuća na međunarodnim natjecanjima i izložbama u čemu su prednjačili radioamateri, fotografi, inovatori, kajakaši i neki drugi.
Prekrasan je osjećaj kada se kroz tekstove i fotografije osvrnemo na prošlost i na sve teškoće kroz koje su prolazili aktivisti tehnike.
Skromni uvjeti i mala materijalna potpora nisu nikad bili prepreka da se nešto napravi, da se postižu vrijedni rezultati u društvu bogatijih i bolje opremljenih udruga tehničke kulture.
Entuzijazam je oduvijek krasio radioamatere, fotoamatere, kajakaše, ronioce, zrakoplovne modelare, energetičare, pedagoge tehničke kulture, informatičare, filmske animatore, maketare, zadrugare, kinoamatere, astronome i mlade tehničare.
Danas je u nekoliko gradova Varaždinske županije nešto povoljnija situacija kada je riječ o prostornim i materijalnim uvjetima.
Posebno se to odnosi na prostore udruga tehničke kulture u Ludbregu i Varaždinu.
Vjerujemo da će se ti uvjeti još poboljšati i da će nove generacije ljubitelja tehnike i tehničkih aktivnosti imati mogućnost bavljenja
najsuvremenijim granama tehnike robotikom, informatikom, elektronikom.
Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije krajem 2004. godine postala je podružnica testnog centra Hrvatske zajednice tehničke kulture za polaganje ispita iz informatike za ECDL diplomu koja se priznaje u čitavoj Europi.
To je još jedno priznanje za tehničku kulturu Varaždinske županije.
Za svoju aktivnost brojne udruge i pojedinci nagrađivani su vrijednim nagradama.

Uredništvo

Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
X381
U čitaonici!
62 NAŠETG
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306