Banner
Point d.o.o.

Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Varaždinu 9. studenoga 2018. godine

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Varaždinu 9. studenoga 2018. godine / [urednici Stjepan Damjanović i Vladimir Huzjan]. -
Impressum
Zagreb ; Varaždin : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, 2019. -
Materijalni opis
347 str. : ilustr. ; 24 cm. -
ISBN
978-953-347-278-2
Bibliografske bilješke uz tekst. - Bibliografija na kraju svakog rada.

Poštovani čitatelju,
u povodu 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu 3. i 4. srpnja 2014. organizirao je znanstveni skup pod nazivom ”Varaždin i Sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914.–1918.“ Rezultat skupa bio je tisak istoimenog zbornika radova u kojem je po prvi puta opisano kulturno, društveno, vojno, gospodarsko i političko stanje u Varaždinu, Varaždinskoj županiji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj u navedenom razdoblju.
Kako se 11. studenoga 2018. u Europskoj uniji i drugim državama obilježavala stota godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, varaždinski Zavod prigodno je organizirao novi znanstveni skup pod nazivom ”Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata˝.
Na skupu se govorilo o istom geografskom prostoru, ali o temama vremenski smještenim u razdoblje od kraja rata i uspostave Države Slovenaca, Hrvata i Srba 1918. do proglašenja diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića 1929. godine.
Rezultat toga skupa je tisak zbornika radova koji, dragi čitatelju, držiš u ruci.
Oba skupa zaslužna su za nove znanstvene spoznaje kako su Veliki rat i poraće prvog desetljeća utjecali na ovaj dio naše domovine.
U tom smislu, zahvaljujemo svim suradnicima iz raznih znanstveno—istraživačko–obrazovnih ustanova koji su održali izlaganje i predali radove.
Zahvaljujemo recenzentima, nadležnim Razredima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Gradu Varaždinu i Zakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji su novčanim sredstvima omogućili tisak.
Zajedničkim radom ostvarili smo vrijedna djela.
Zahvaljujemo!

Urednici

U Varaždinu, svibanj 2019.

Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
S1523
U čitaonici!
949.75 VARA
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306