Banner
Point d.o.o.

Rokovačke zidine

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Rokovačke zidine / Danijel Petković, Anita Rapan Papeša ; [prijevod sažetaka na engleski jezik Hrvoje Vulić]. -
Impressum
Vinkovci : Gradski muzej, 2011. -
Materijalni opis
142 str., [1] presavijeni list s zemljop. kartom : ilustr. (pretežno u bojama) ; 25 cm. -
ISBN
978-953-7008-18-5
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografija: str. 129-130 ; bibliografske biljeske uz tekst. - Summary.
Digitalizirana knjiga - Original iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Umjesto predgovora

Motivi za nastanak ove monografije o jednom od nekoliko relativno malobrojnih sačuvanih srednjovjekovnih sakralnih objekata na području današnje Vukovarsko-srijemske županije bili su višestruki.
Naime, u prostoru današnje Vukovarsko-srijemske županije tijekom srednjeg vijeka zabilježeno je postojanje najmanje 60 crkvenih župa i župnih crkava, kao i 1 benediktinski, 2 augustinska i 5 franjevačkih samostana.
Od svih tih srednjovjekonih sakralnih objekata do naših dana sačuvalo se njih tek nekoliko.

Tako uz relativno dobro sačuvane objekte srednjovjekovnih franjevačkih samostana u Sarengradu i Iloku, te nekadašnje srednjovjekovne franjevačke samostanske crkvu na Lučici kod Lipovca, današnjeg Sv. Luke, kao i nekolicine srednjovjekovnih župnih crkava, primjerice današnjih Sv. Bartola u Novim Mikanovcima, Sv. Ivana u Ivankovu, Sv. Mihovila u Cerni, Sv. Katarine u Nijemcima, crkve Blažene Djevice Marije na groblju u Bapskoj, Sv. Ilije na Meraji u Vinkovcima, „Rokovačke zidine“ u blizini današnjih Rokovaca su trenutno najlošije sačuvani vidljivi
srednjovjekovni sakralni objekt na području današnje Vukovarsko-srijemske županije.
Razlog takvog stanje sačuvanosti ovog sakralnog objekta, što je usto i najzanimljivije, nije toliko rezultat devastacija koje su se događale u nekoj davnijoj prošlosti već je takvo stanje posljedica nemara i sustavnih devastacija koje su se događale u relativno nedavnoj proštlosti, odnosno u proteklih 60 do 70 godina.
O tome nam pak nesumnjivo svjedoče i fotografije „Rokovačkih zidina“
s početka i iz prve polovice 20. stoljeća na kojima se jasno vidi kako je spomenuti sakralni objekat u to vrijeme još uvijek bio u relativno dobrom stanju: gotovo u potpunosti sačuvanih zidova i čeonih zabata sve do razine krova, s vidljiva tri uska gotička otvora za prozore s jugoistočne strane.
...

Inv.br.
Info
Signatura
X1280
U čitaonici!
904 PETKO rok
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306