Banner
Point d.o.o.

Dvanaest kreposti vrsne uiteljice

Tekstualna graa, tiskana Vrsta gradje
3448
Naslov
Dvanaest kreposti vrsne uiteljice / priredio Ante poljar. -
Impresum
Zagreb : Kranska sadanjost (Tisak Antuna Scholza), 1904. -
Materijalni opis
84 str. ; 21 cm
ISBN
0001-SPO-DVA

Uvod.

Na vijetu imade razliitih zanimanja i raznovrsnih stalea.
Meu njima pripada svakako odlino mjesto uiteljskomu staleu.
Punim pravom naziva taj stale slavni Overberg jednim izmeu najasnijih i najznamenitijih.
Ta uitelji imadu djeci prosvjetljivati razum istinom, a srce oplemenjivati idealima i krepou; oni imadu kao zastupnici roditelja, kao drugi oevi i majke biti svojoj gojenadi vidljivi aneli straari i uvari miljenika Spasitelja Isusa Krista; oni imadu svoje uzgajanike pratiti i voditi na putu k Bogu, u vjenu domovinu.
Jest! Nema i ne moe biti sumnje, da je uiteljsko zvanje uzvieno, asno, znamenito, po crkvu i domovinu blagotvorno, ali takoer i vanredno odgovorno.
Ako je pak tomu tako, onda slijedi, da su duni uitelji i uiteljice esto se zamiljati sami u sebe, da razaberu, jesu li onakovi, kakovi bi imali biti.
Od uitelja i uiteljice nije dosta traiti, da budu obini ljudi, nego da se svojim idealnim zanosom i poletom uzdignu nad maglutinu svakidanjega ivota.
Ovo se pak navlastito trai od dobre kranske uiteljice, kojoj je namijenjena vanredno vana zadaa uzgajanje enskoga podmlatka.
Da se napose nae hrvatske uiteljice odueve za svoj visoki poziv i da oduevljene za svoj poziv donesu domu i rodu blagoslovnih plodova svoga djelovanja, slijedit e eto niz pouka, koje e raspredati o krepostima dobre uiteljice.
Tih kreposti imade dvanaest na broju, a prikazane su prema knjiici sv. Ivana Krstitelja de la Salle: Dvanaest kreposti vrsna uitelja.

Dao Bog, da ove pouke po zagovoru sv. Ivana Krstitelja de la Salle uspire u srcima naih vrlih hrvatskih uiteljica vatru zanosa za sveto uiteljsko zvanje, ali i vatru ljubavi k nebeskoj majci crkvi i mukotrpnoj
zemaljskoj majci, domovini Hrvatskoj!

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
S1605
Dostupno
37 POLJA dva
Point d.o.o. - Vidoveka 56b, VARADIN - Tel: 042/206 306