Principi genetike

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Principi genetike / Ninoslav Đelić, Zoran Stanimirović. -
Impressum
Beograd : Elit medica, 2004 (Beograd : MB Grafic). -
Materijalni opis
x 282 str : ilustr ; 24 cm
ISBN
86-7222-037-4
Jezik
Srpski
Napomena
Na vrhu nasl. str.:Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu
Literatura: na str. 269-282.

PREDGOVOR
Genetika se može smatrati centralnom oblasti u biološkim naukama, s obzirom na to da se u osnovi svih životnih procesa nalazi aktivnost gena.
Genetička informacija upravlja funkcijama ćelije, određuje izgled organizma i povezuje generacije organizama u okviru jedne biološke vrste.
Otuda je poznavanje prinicpa genetike od suštinskog značaja za razumevanje drugih bioloških disciplina uključujući molekularnu biologiju, biologiju ćeliije, fiziologiju, evoluciju, sistematiku i biologiju ponašanja.
U drugoj polovini XX veka genetika je doživela veliku ekspanziju i do novih otkrića dolazi se gotovo svakodnevno.
Udžbenik Principi genetike namenjen je prevashodno studentima Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, gde se nastavni sadržaji genetike obrađuju kako tokom redovnih, tako i tokom poslediplomskih studija.
Svojom koncepcijom i najsavremenijim litera-turnim podacima, ovaj udžbenik, prema mišljenju recenzenata, predstavlja značajan doprinos udžbeničkoj literaturi na srpskom jeziku, tako da verujemo da će biti koristan i studentima drugih fakulteta na kojima se izučavaju osnovni principi genetike (Biološki, Medicinski, Farmaceutski, Stomatološki, Defektološki, Poljoprivredni i Šumarski fakultet), kao stručnjacima različitih profila koji u svom radu koriste saznanja iz oblasti genetike.
Želimo da izrazimo najlepšu zahvalnost recenzentima, prof. dr Marku Andelkoviću (Biološki fakultet u Beogradu i dopisni član SANU), prof. dr Slobodanu Jovanoviću (Fakultet veterinarske medicine u Beogradu) i doc. dr Biljani Spremo-Potparević (Farmaceutski fakultet u Beogradu), koji su pročitali ceo tekst rukopisa i svojim sugestijama značajno poboljšali kvalitet ovog udžbenika.
Nadamo se da će nam čitaoci Principa genetike dostaviti svoje utiske i sugestije koji će doprineti poboljšanju sledećeg izdanja.
Beograd, marta 2004.
Autori

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
S858
U čitaonici!
575 ĐELIĆ pri
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306