Opravka TV prijemnika u boji Spectra color special 75 sa zbirkom električnih šema

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Opravka TV prijemnika u boji Spectra color special 75 sa zbirkom električnih šema / Zoran L. Jerotić
Impressum
Beograd : Tehnička knjiga, 1978. -
Materijalni opis
133 str. : ilustr. sheme tablice ; 20 cm

PREDGOVOR
Masovna proizvodnja televizijskih prijemnika za prijem signala u boji, u kojoj vidne rezultate postiže i domaća, naročito Elektronska industrija u Nišu, koja ide u korak sa istaknutim proizvođačima ovih prijemnika u Evropi, pa i u svetu, ukazuje na potrebu da stručna lica koja se bave opravkom prijemnika za prijem crno-belih signala moraju što pre upoznati novine u razvoju i radu televizijskog prijemnika za prijem signala u boji.
Odlučujući se za pisanje knjige u kojoj će se objašnjavati šema televizijskog prijemnika »spektra-kolor« special 75, proizvod Elektronske industrije u Nišu, imao sam u vidu dve važne činjenice.
Prvo, to je šema našeg modernog prijemnika za prijem signala u boji, u kojem se koriste integralna kola, tranzistori i tiristori.
Ova šema ima sve stepene tehnički usavršenog prijemnika, tako da će korisnik knjige, izučavajući šemu, imati mogućnosti da upo-redi i razume bilo koju šemu televizijskog prijemnika inostrane proizvodnje.
Drugo, s obzirom na izvanredne rezultate koje postiže Elektronska industrija u kvalitetu i masovnoj proizvodnji prijemnika za prijem signala u boji, »spektra-kolor« special 75 prihvaćen je od potrošača i proizvođača kao domaći prijemnik i kao takav će se proizvoditi u velikim količinama.
Radeći na ovoj knjizi, pretpostavljao sam prethodno znanje iz osnova televizijske tehnike u boji, tako da nisu objašnjeni principi rada pojedinih stepena već samo ono što je potrebno za ispitivanje, merenje i opravku ovakvog aparata.
U prostoru predviđenom za merne instrumente dat je kratak opis instrumenata koji su neophodni da bi se mogla izvršiti kvalitetna i stručna opravka.
Takođe je priložen i katalog s oko 4 000 tranzistora i dioda domaće i inostrane proizvodnje s ekvivalentnom zamenom za oko 10 000 tranzistora i dioda različitih evropskih i vanevropskih proizvođača, koji jedan drugog, u slučaju potrebe, mogu zameniti.
U prilogu knjige dato je 24 električnih šema prijemnika za prijem signala u boji domaćih i inostranih proizvođača.
Pri izboru se vodilo računa da to budu šeme televizijskih prijemnika kojih najviše ima kod nas u upotrebi.

Beograd, 15. VI 1977. Zoran L. Jerotić

Inv.br.
Info
Signatura
S870
U čitaonici!
621.39 JEROT opr
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306