Varaždinski dani rata : fotomonografija

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Varaždinski dani rata : fotomonografija / [autori tekstova Dražen Dretar]...[et al.] ; [autori fotografija Ivica Dolenec]...[et al.]. -
Impressum
Varaždin : NIŠP Varaždin, 1991. -
Materijalni opis
[23] ; 76, [29] str. : ilustr. ; 24 cm

Iz predgovora:
VARAŽDINSKI DANI RATA - razdoblje od 15. do 22. rujna 1991. godine, kada su se u Varaždinu i drugim mjestima Varaždinske regije dogodili vrlo značajni događaji u velikoj povijesnoj borbi za slobodu, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost naše tek rođene samostalne države - Republike Hrvatske.
Premda će povjesničari, političari, vojni analitičari i drugi stručnjaci ova značajna ratna zbivanja moći prosuđivati i ocjenjivati s neophodne povijesne distance, naša je temeljna namjera da već sada iznesemo pred domaću i svjetsku javnost svu relevantnu dokumentarnu građu, tekstove i fotografije što na autentičan način svjedoče o tome kako je Varaždin vodio svoju obrambenu borbu, u kojoj je pobijedio i tako još tijekom rata izvojevao svoju relativnu ali i dragocjenu slobodu.
Držimo, naime, da ova varaždinska pobjeda ima višestruke posebnosti, a navlastito po načinu na koji je izborena i po svom doprinosu ukupnoj borbi naše Domovine za slobodu, demokraciju i neovisnost.
Jer, kako dokumenti i činjenice pokazuju - ta je pobjeda ostvarena vlastitim snagama, koje su bile dobro organizirane i još bolje pripremljene, a uz to je njome - u vrlo značajnom trenutku hrvatskog obrambenog rata - oružana moć Republike Hrvatske uvećana čak sedam puta.
Ova knjiga, dakle, želi što objektivnije i dokumentarnije posvjedočiti o tome da je glavni junak varaždinske pobjede ponajprije bio sam - Varaždin; da je to zajednička pobjeda svih njegovih građana i žitelja varaždinske općine, uz izdašnu i nesebičnu pomoć i suradnju s hrvatskim obrambenim snagama iz susjednih općina - Čakovca, Ivanca, Novog Marofa i Ludbrega.
A upravo zahvaljujući toj pobjedi, i cijelo je područje sjeverozapadne Hrvatske postalo relativno mirna zona, što istovremeno omogućuje da Varaždinska regija i nadalje - svojim ljudskim, gospodarskim i drugim potencijalima - značajno i permanentno sudjeluje u obrani još okupiranih krajeva Hrvatske.

Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
S932
U čitaonici!
355 VARAŽ dra
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306