Banner
Point d.o.o.

Rotarijanstvo u Varaždinu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj : uz 15. godišnjicu rada RC Varaždin

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Rotarijanstvo u Varaždinu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj : uz 15. godišnjicu rada RC Varaždin / [uredio Igor Čolaković ; tekstovi Zlatko Mehun ... [et al.] ; fotografije Viktor Plavec ... et al. ; prijevodi Zoran Dučakijević]. -
Izdanje
+
Impressum
Varaždin : TIVA tiskara : Rotary club Varaždin, 2008. (Varaždin : TIVA). -
Materijalni opis
99 str. : ilustr. u bojama ; 30 cm. -
ISBN
978-953-7304-45-4
Jezik
Hrvatski
Napomena
Summary.

KOTAČIĆ KOJI POKREĆE SVIJET
100 godina Rotary pokreta u svijetu, 75 godina rotarijanstva u Varaždinu i 10 godina obnovljenog rada Rotary kluba Varaždin
Koliko smo svakodnevno spremni pomoći drugome?
Služimo li se istinom i pravdom u postizanju svojih ciljeva?
Jesmo li spremni promicati prijateljstvo, dobru volju i razumijevanje u svijetu?
Hoće li, napokon, naše djelovanje služiti na dobro svima?
Posegnemo li za iskrenim i točnim odgovorima na ova četiri pitanja, suočit ćemo se s temeljnim etičkim principima suvremenog društva na koje, nažalost, mnogi rado zaborave.
Stoga i živimo u svijetu punom nepravdi, sukoba i neistina, koji, nerijetko, uzrokuju i duboke podjele medu ljudima i narodima s najtežim posljedicama poput (ne tako davnih) ratnih sukoba i na našim prostorima.
Da bi barem malo utjecao na promjenu takve slike svijeta koji nas okružuje, američki industrijalac PAUL HARRIS je 1905. godine okupio skupinu svojih prijatelja različitih zanimanja i svjetonazora, ali zajedničkog cilja - njegujući prijateljstvo, biti od koristi drugima.
To visoko etičko načelo ubrzo su prihvatile sve veće skupine uspješnih poslovnih ljudi, koji su bili spremni svoje životne i poslovne ciljeve podrediti općem dobru.

Rođen je ROTARY POKRET čiji je simbol kotačić koji, (već sto godina) kao zamašnjak pokreće svijet.
U tom svojem rotiranju ideje Paula Harrisa i njegovih prijatelja 1927. godine stigle su i na naše prostore, a već 1930. bilježimo i osnivanje prvoga Rotary kluba u Varaždinu.

Tako je Varaždin postao jedno od prvih središta rotarijanstva u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.
Stoga smo i odlučili da, nastavljajući i razvijajući univerzalne rotarijanske ideje i danas, za budućnost ostavimo podsjetnik na 100 godina rotarijanstva, 75 godina utemeljenja prvog Rotary kluba u Varaždinu, te 10 godina od obnavljanja rada toga kluba u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
S973
U čitaonici!
061.2 ROTA var
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306