Dva tisućljeća pismene kulture na tlu Hrvatske

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Dva tisućljeća pismene kulture na tlu Hrvatske / izbor i tekst Radoslav Katičić i Slobodan P. Novak ; kataloška obrada [izložaka] Anica Ribičić-Županić. -
Impressum
Zagreb : SN Liber, 1987. -
Materijalni opis
178 str. : ilustr. ; 29 cm
ISBN
86-401-0246-5
Jezik
Hrvatski

Pisana riječ, umnožena i ispletena u jezik, postala je »zvučnom domovinom« naroda koji ju je, pohranjenu u kolektivnu memoriju, počeo brižno njegovati, svetkovati i zavještati.
Tamo gdje su presahli usmeni joj izvori i prekidala se kazivačka nit predaje, počinjao je zapis koji ju je štitio od urotničkog zaborava.
Pisana i nepisana, zapisana i prepisana, brisana i risana, riječ je najrječitije ocrtala povijest i brojna joj razdoblja, navijestila i ukinula stilske formacije i pravce, te bujne snopove njihovih »izama«.
Govorena i pisana riječ, njihovi kolopleti i prepleti, njihove oseke i plime zajedničke su značajke povijesti i umjetnosti riječi.
Prve brazde pismenosti na tlu Hrvatske povučene su još u antičko doba, kada je riječ, uklesana u kamen, zaigrala dvotisućljetno kolo u kojem se ona prenosila ne samo s koljena na koljeno već s kamena na pergamente, sa svitka u rukopisnu knjigu, iz rukopisa — izumom tiska, te »olovne kutije slova« (Krleža) — u strojopis, pa u »banke podataka« sveznajućih kompjutora ...
Srednjovjekovni skriptoriji, prepisivaonice knjiga — svetišta riječi pretvorili su se u tiskare i biblioteke — suvremene hramove riječi.
...

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
S997
U čitaonici!
930.85(497.5) KATIČ dva
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306